BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elvitte a profitot a különadó

Alig maradt nyereség a biztosítóknál a viharkárok kifizetése és az új közteher miatt

Jóformán lenullázta a biztosítók három negyedévben összegyűlt profitját a 39 milliárd forintos különadó, amelynek a felét kellett a harmadik negyedévben befizetniük – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) frissen közzétett adataiból. A társaságok az első kilenc hónapban mindössze 2,7 milliárd forintnyi adózott eredményt értek el, holott tavaly ilyenkor még több mint 18-szor ekkora volt a profitjuk. A különadó miatt feltehetőleg jó néhány cég veszteséges lehetett, erre utal legalábbis, hogy a biztosítótársaságok saját tőkéje a negyedév során mintegy 20 milliárd forinttal, 277,7 milliárdra zsugorodott. A tőkeellátottság is romlott, az előző negyedév végi 229,6 százalékról 215,2-re.

A két ágazat közül az élet ág áll jobban, biztosítástechnikai eredménye 13,9 milliárd forint lett, miközben a nem élet ág mindössze 942 milliós biztosítástechnikai eredményt ért el. Az életbiztosítási szektor adatai egyébként első látásra akár biztatónak is tűnhetnek. A díjbevételek tavalyhoz képest több mint 15 százalékkal, 328 milliárd forintra emelkedtek, ez a megugrás viszont csak a befektetési egységhez kötött életbiztosításoknak köszönhető, amelyekből leginkább csak az egyszeri díjasok fogynak. Ezekből 69 milliárd forintnyit értékesítettek kilenc hónap alatt, csaknem 90 százalékkal többet, mint egy éve.

Az egyszeri díjas termékek viszont nem hoznak a biztosítóknak tartós díjbevételt, az pedig korántsem jó jel a szektor számára, hogy a folyamatos díjú piac erodálódása nem állt meg. A biztosítási szerződések száma az életbiztosítási szektorban tovább csökkent, már kevesebb mint hárommillió ilyen szerződés van az országban, ilyesmi pedig 2001 óta nem fordult elő. A folyamatos díjúaké ezen belül már a kétmilliót sem éri el, erre a PSZÁF által vezetett statisztika kezdete, vagyis 1998 óta nem volt példa.

A szolgáltatások kifizetése is nőtt az életbiztosítóknál, az első kilenc hónapban 268 milliárd forintot fizettek ki klienseiknek. Különösen a unit-linked konstrukciókat váltották vissza sokan, ezeknél csaknem 50 százalékkal emelkedtek a kifizetések az előző esztendőhöz képest.

A nem élet ágban eközben nőtt a szerződések száma, és szeptember végére megközelítette a 9,4 milliót. Úgy tűnik, a viharkárok mégiscsak figyelmeztetőleg hatottak az emberekre, mert nominálisan a legnagyobb mértékben, csaknem 84 ezerrel az egyéb vagyoni kockázatokra kötött szerződések száma gyarapodott a negyedév során. Arányaiban vizsgálva egyébként a betegségbiztosítások száma nőtt a legdinamikusabban, több mint háromszor annyi biztosított volt szeptember végén, mint júliusban. A cascónál is megállt a lemorzsolódás, mintegy 15 ezerrel növekedett a szerződések száma, így ismét meghaladta a 800 ezret, és a gépjármű-felelősségbiztosításoknál (gfb) is volt mintegy 27 ezer darabos bővülés.

Hiába kezdtek azonban az ügyfelek biztosításokat kötni a harmadik negyedévben, az első három negyed díjbevételei egyelőre meg sem közelítik a tavalyit. A teljes nem élet ágazatban 3,5 százalékkal csökkent a forgalom, 308,4 milliárd forintra, és több fontos részszegmensnél is komoly visszaesés volt tavalyhoz képest. Az első kilenchavi cascobevételek például több mint 8 százalékkal, 63 milliárd forintra csökkentek, a gfb-nél 7 százalék körüli a csökkenés éves összevetésben. Komolyabb arányú, 4–7 százalékos növekedés csak a baleset- és a betegségbiztosításoknál volt, illetve kisebb mértékben emelkedett a tűz- és elemi kockázatokra, valamint az egyéb vagyoni kockázatokra kötött szerződések után fizetett díjbevétel is.

A bankadó mellett a viharkárok is komoly mértékben csökkenthették a piaci szereplők profitját. A statisztikákból kiderül, az idei első kilenc hónapban a nem élet ág 173,2 milliárd forintnyi kártérítést fizetett ki, ez 12,4 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az öröm az ürömben ezúttal az lehet, hogy a gépjárműveknél a zsugorodó díjbevételek mellett a kárráfordítás is csökkent, a cascónál mintegy 5, a gfb-nél 7 százalékkal. A tűz- és elemi károkra, valamint az egyéb vagyoni kockázatokra kifizetett térítések értéke viszont drámaian megugrott. Előbbi címen 38 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók, ez 80 százalékos növekedés a múlt évhez képest, míg az utóbbi típusnál csaknem 60 százalékkal nőtt a kártérítések értéke, és megközelítette a 30 milliárd forintot. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.