BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merre mehet tovább a forint?

Az utóbbi napokban látványos erősödésnek indult a forint a nemzetközi devizákkal szemben, nehéz kérdés azonban, merre indul tovább az árfolyam.

Jól indult az év a forint számára, az euró árfolyama az év eleji 280 forint körüli szintek után kedden már 272 forint alá is benézett, nap végére 272,5 forinton állt meg. A kérdés azonban az, merre tarthat tovább innen a forint az euróval - és természetesen a svájci frankkal szemben.

A már említett 272,5 forintos szint igen fontos, mivel a Napi.hu által megkérdezett elemzők szerint ez fontos árfolyam, mivel itt húzódik az utóbbi hónapok 292 forintos csúcsának 61,8 százalékos Fibonacci-szintje, mely a technikai elemzők egyik kedvenc támasz- vagy ellenállási szintje. Másrészt az utóbbi hónapokban ez a szint már többször is megállította a forint erősödését. A legtöbb elemző mindenesetre mostanra már hosszútávon bizakodó a forinttal szemben, a Raiffeisen legutóbbi heti elemzése például szeptemberre már 270 forintos eurót vár.

A svájci frank szintén fontos válaszponthoz ért, igaz, ő az euróval szemben. A tavaly ősz óta tartó emelkedési trend megtört és az EUR/CHF jegyzés 1,24-ről 1,27-es szintre ugrott vissza. Most azonban az a kérdés, a következő napokban sikerül-e itt megkapaszkodni az árfolyamnak: ebben az esetben tovább indulhat az 1,30-1,32-es sáv felé, vagy csak rövid idejű korrekciót láthattunk és újra 1,24-es ellenállást bombázza majd az árfolyam. Nehéz véleményt alkotni, mivel a svájci jegybank folyamatos szóbeli intervenciói és az eurózónát fenyegető adósságválság egymás ellen hatnak. A Raiffeisen elemzői a magyar devizahitelesek számára kedvezőbb, 1,30 irányába történő elmozdulás mellett törtek lándzsát, ám a havi törlesztőket fizetők számára még ez sem jelenthet megnyugvást, hiszen ez is stabilan 200 forint feletti frankárfolyamot jelent az év folyamán.

Az euró/dollár keresztjegyzés eközben az 1,34-es szintet tesztelgette a nap folyamán alulról és felülről is. Nem meglepő módon ez az a szint, amelyet elemzők erős ellenállásnak minősítettek, lévén az elmúlt hónapokban többször is teszt alá került, mindannyiszor sikertelenül. Amennyiben sikerülne tartósan e szint felett ragadni, úgy megnyílna az út a 200 forint alatti dollárárfolyam irányába (a jegyzés ma már a 202-es szintet kóstolgatta). Ha mégsem történik ez meg, folytatódhat a szűk sávban - az euróval szemben 1,31-1,34 között- történő, oldalazó kereskedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.