BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini újabb rémisztő jóslattal állt elő

Az eurózóna felbomlására még mindig esély van Nouriel Roubini közgazdász-professzor szerint. A mostani megszorítások nem elegendőek, hogy a gyenge államok elkerüljék az adósságok újrastrukturálását, ugyanis a növekedés és a versenyképesség nem áll helyre.

A görög és az ír fertőzés átterjedhet Portugáliára, Spanyolországra és talán Olaszországra is. Ha az eurózónában elmaradnak a radikális reformok, akkor széteshet a monetáris unió – írta a Financial Times hasábjain Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot megjósló professzor.

A jelenlegi megközelítés szerint a krízist úgy próbálják megoldani, hogy hiteleznek és imádkoznak, abban a reményben, hogy a probléma a likviditás és nem pedig a fizetőképesség Roubini szerint. Így az Európai Monetáris Unió felbomlására is esély van, ha nem következnek be intézményi reformok, és olyan politikai döntések, melyek közelebb viszik az integrációt. Szükséges a növekedés helyreállítása is az eurózóna periferiális országaiban – írja a Dr. Végzetként elhíresült közgazdász.

A periféria országai szenvednek a versenyképesség csökkenésétől és az alacsony gazdasági növekedéstől; illetve egyes államok a  recessziótól. Ezek államok nagy magán, vagy állami adósságot halmoztak fel.

Először is, Európának a versenyképesség helyreállítására, és növekedésre van szüksége a periféria államaiban. E nélkül lehetetlen helyreállítani a költségvetések egyensúlyát Nouriel Roubini szerint. Az Európai Központi Banknak (EKB) ezt lazább monetáris politikával kellene segíteni a növekedést, gyengíteni az eurót, mely szükséges, hogy helyreálljon a periferiális államok versenyképessége – írta a jósprofesszor.

Németországnak el kellene halasztania a fiskális konszolidációt (vagy akár növelni a fiskális élénkítést), hogy helyreálljon a növekedés a gyengébb államokban. Roubini szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) meg kellene növelni, és a fiskális unió „valamilyen formáját” kellene felállítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.