BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas feszültség: a frankhiteleseknek fájni fog

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) tartotta a 0,25 százalékos kamatot, azonban előbb-utóbb emelni fog. Szakértők szeptemberre teszik a kamat emelését, de akár már nyáron is elképzelhető a lépés. Ez idővel kétségtelenül meg fog látszani a törlesztőrészleteken. Rövidtávon azonban inkább az árfolyam változása okoz feszültséget: a frank 220 forintba is került az éjjel.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 0,25 százalékon tartotta a megcélzott kamatszintet, és a jegybank kommentárja egyáltalán nem utalt arra, hogy közelgő kamatemeléstől kellene tartani.

Az SNB megjegyezte, hogy a 2012-2013-as időszakban nem tartható fenn az expanzív monetáris politika, vagyis a jelenlegi kamatszint.

Ebben a tekintetben (a kamat emelése miatt) tehát nem kell tartani a következő néhány hónapban a frankhiteleseknek, hogy emelkedne a törlesztőrészlet. Három hónapig szinte biztos, hogy nem, mert a svájci jegybank csak ilyen időközönként ül össze és dönt a kamatról.

Elemzők nem várják, hogy szeptember előtt emelje a kamatot az SNB, azonban nem zárható ki, hogy már a nyári ülésen szigorítanak. A jelenlegi erős frankárfolyam mellett azonban ennek esélye igen alacsony.

„A múltban gyorsan reagáltak a bankok a kamat változtatására, és emelésnél áthárították az ügyfelekre a terhet” – mondta a Világgazdaságnak egy piaci szereplő. Most nem biztos, hogy ez fog történni – tette hozzá.

A kereskedelmi bankok más-más eljárást fognak alkalmazni, ha az SNB kamatot emel. Ha a forint az időszakban gyenge lesz a frankkal szemben, akkor lassabb lehet az áthárítás üteme – emelte ki az elemző. Azonban elkerülhetetlen, hogy idővel megjelenjen a törlesztőrészletben a svájci kamat emelése – nyilatkozta a közgazdász.

A svájci frank jelentősen erősödött az elmúlt hónapokban a vezető devizákkal szemben. A frank biztonságos menedéket jelent a befektetőknek, ha a bizalom meginog a piacokon. A bizalomvesztésre pedig több ok is felhozható: az európai szuverén adósságválság, a közel-keleti feszültségek és a Japánban bekövetkezett katasztrófa.

Az euróövezeti gyenge tagállamokat folyamatosan minősítik le a nemzetközi hitelminősítők, ezen a héten Portugália kapta meg a hitelbesorolásának rontását a Moody’s hitelminősítőtől. A kötvényhozamok csúcsokat döngetnek, melyek a fizetőképtelenség kockázatát vetítik előre. Ennek hatására az euró gyengélkedik, és a svájci frankba menekülnek a befektetők.

A közel-keleti polgárháborús helyzet felhajtja az olaj árát, mely fékezheti a kilábalást, különösen a gyengébben teljesítő országok körében. A Japán földrengést követő katasztrófahelyzet pedig szintén rontja a hangulatot: a nemzetközi tőzsdék jelentős esésen mentek keresztül, a pozícióikat biztonságosnak tekintett devizákba helyezték a piaci szereplők, így svájci frankba és japán jenbe. A piacon az a híresztelés terjedt el, hogy a japán biztosítók hazatelepítik befektetéseiket külföldről a károk fedezésére.

A kockázatkerülés erősödéséhez hozzájárult, hogy Günther Öettinger, az EU energiaügyi biztosa szerdán azt mondta, hogy „órákon belül katasztrófa történhet” Japánban, és „gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált a helyzet”.

Miután a 80-as szintet átvitte a jen a dollárral szemben, mely a második világháború óta nem történt megnyílt az út a további erősödés felé.

A svájci frank a szerda reggeli 1,28 körüli kurzusról 1,24-ig száguldott az euróval szemben, melynek következtében 220 forintra kúszott a frank/forint kereszt. Csütörtök délutánra mérséklődött a kurzus: 217 forinton jegyzik a frankot, ahogy az euró visszakapaszkodott 1,26 fölé a frank ellenében.

A forint kifejezetten stabil maradt az időszakban: a legpesszimistább csütörtök hajnali időszakban sem volt hajlandó 275-ös szintig sem gyengülni. A forintot támogatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank 6 százalékra emelte a jegybanki kamatszintet múlt év vége óta, és a Széll Kálmán-tervvel is elégedett volt a piac. A költségvetési hiány is a GDP 3 százaléka alatt lesz 2011-ben (és a további években is), mely szintén pozitív üzenet a piacnak.

A forint úgy látszik, szépen tartja magát, elsődleges kockázatot most a közel-keleti válság és a Japán katasztrófa okoz. Az európai adósságválság pedig bármikor mélyülhet, ha egy gyenge ország nehezen jut piaci forráshoz. A következő fizetésképtelenségre jelölt ország pedig Portugália.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.