BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forint: "Gyengülés lóg a levegőben"

Felmérések szerint nem számíthatunk ma kamatemelésre a Magyar Nemzeti Banktól - írja napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Ha a lengyelek viszont kamatot emelnek, akkor szűkülhet a magyar kamatelőny, és a régión belüli devizák átrendeződéséhez vezethet. Karsai hozzáteszi: "némi gyengülés lóg a levegőben" ma a forint tekintetében.

EUR/HUF (266,50 – 268,70): A hét első napja adatszempontból eléggé ingerszegénynek ígérkezik, egy kis színfoltot az itthoni kamatdöntő ülés és az azt követő sajtótájékoztató, valamint az előző havi lengyel foglalkoztatottsági és béradatok hozhatnak.

Az előzetes felmérések szerint nem számíthatunk kamatemelésre, valószínűleg maradni fog a hat százalékos alapkamat. A lengyel számok viszont érdekesek lehetnek: amennyiben javul a foglalkoztatottság és emelett növekszik az átlagos bérek értéke, akkor ismét felerősödnének a lengyel kamatemelési várakozások. Ez esetleg a jelenlegi két százalékos magyar-lengyel kamatkülönbözet további szűküléséhez, illetve a régión belüli átrendeződéshez vezethetne.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Pénteken a beharangozott konvergencia program nem okozott az EUR/HUF árfolyamában nagy változást, az intézkedések eredményességéről utólag lehet megbizonyosodni, mindenesetre pozitívumként értékelhető, hogy a kiadáscsökkentés is szerepet, így – a program szerint - 4 év alatt 5 százalékkal csökkenhet az állami újraelosztás GDP-arányos mértéke, illetve 2015-re 65 százalék alatti lehet a magyar államadósság. 267-es szintről indul a reggel, némi gyengülés lóg a levegőben abból kiindulva, hogy a frank és a dollár erősödik az euróhoz képest.

EUR/USD (1,4300–1,4400): A görögök cáfolják a német pénzügyminiszter múlt heti kijelentését, miszerint a görög államadósság lejáratait át kellene szabni. George Papaconstantinou azt bizonygatja, hogy nincs szükség az átstrukturálásra, annak ellenére, hogy a német-görög állampapírok közötti hozamkülönbség, illetve a görög CDS-felárak az utóbbi napokban rekordokat döntögetnek. A két pénzügyminiszter nyilatkozatai ellentmondásosak, bizonytalanságot keltenek, és ennek megfelelően inkább kockázatkerülősen indul a hétfő: az EUR/USD árfolyama 1,44 alá került, az EUR/CHF kurzusa pedig az 1,2850-nél járt a hét első óráiban.

CHF/HUF (206,00 – 208,60): Péntekhez képest gyengült a forint a frankkal szemben, 207-208 forintot ér ma reggel a svájci deviza egysége. A CHF/HUF árfolyamának emelkedése leginkább a görög adóssághelyzet bizonytalankodása miatt következett be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.