BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat esett a pesti tőzsde

A BUX 3,8 százalékot esett hétfőn. A Mol több mint 5 százalékos gyengülést szenvedett el.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 3,76 százalékot esett hétfőn. A borongós nemzetközi befektetői hangulatot rontotta, hogy a Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője negatív kilátását tűzött az Egyesült Államok „AAA” hitelminősítésére.

A BUX több mint 900 pontot esett, 24,4 milliárd forintos forgalom mellett.

A nap vesztese a Mol, 5,51 százalékot esett 23 905 forintra. Az OTP 4,73 százalékkal került lejjebb egy nap alatt, 5 945 forinton jegyzik.

A Magyar Telekom és a Richter mérsékelten gyengült. Az MTelekom 1,63 százalékot korrigált 604 forintra. A gyógyszerpapír 1,07 százalékos mínuszban végzett, 36 605 forinton jegyzik.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő régiós részvény-befektetésekért felelős portfólió menedzsere azt mondta, hogy az S&P lépésére a kockázatos eszközök negatívan reagáltak. „A kockázati étvágy érezhető csökkenése” történt – tette hozzá. „A Mol és az OTP jól teljesített az idén, így pozíció zárások történhettek” – emelte ki.

Blahó Levente a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy az S&P lépése abban az értelemben „meglepetés, hogy meg merte tenni”. A Raiffeisen elemzője kiemelte, eddig „soha, semmilyen módon nem mertek hozzányúlni az Egyesült Államok hitelminősítéséhez”.

Az elemző volatilis mozgásra számít az amerikai piacon a következő hetekben, ugyanis az S&P 500 index 100-150 cége fog jelenteni.

Az S&P 500 1,6, a Dow Jones 1,75, a Nasdaq 1,8 százalékos esést mutat. Az európai vezető indexek 2-3 százalék közötti mínuszt mutatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.