BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájc lecsapott Moszkvára - Minden idők legnagyobb adócsalása

A svájci hatóságok befagyasztották azoknak orosz adótisztviselőknek a bankszámláit, akik a jelenlegi információk szerint Oroszország legnagyobb adócsalását követték el.

A Barron’s Magazinban megjelent cikk szerint svájci ügyészek kérésére a Credit Suisse zárolta Olga Sztyepanovának, a moszkvai adóhivatal volt vezetőjének és helyetteseinek számláit. Sztyepanova állítólag még 2007-ben jóváhagyott egy 230 millió dolláros adóvisszatérítést egy sikkasztó bandának, amelynek tagjai a Hermitage Capital Management brit befektetési társaság leányvállalatai képviselőinek adták ki magukat. A cég valamikor vezető külföldi befektető volt Oroszországban – jelenti a Ria Novosztyi.

A russian-untouchables.com honlapon olvasható értesülés szerint röviddel a kifizetés után Styepanova és a férje 4 millió dollárért villát és két apartmant vásárolt a Dubaihoz tartozó Pálma szigeten. A házaspár Credit Suisse-nél vezetett folyószámlájából finanszírozták egy villa épitését Montenegróban is.
 
Amikor a Hermitage társalapítója, William Browder és ügyvédje, Szergej Magnyitszkij korábban jelentette az ügyet, a szövetségi biztonsági szolgálat letartóztatta Magnyitszkijt, az ügyvéd 2009-ben meghalt a börtönben, miután megtagadták tőle az orvosi ellátást. Browdert pedig már 2005-ben kiutasították Oroszországból arra hivatkozva, hogy veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. A Hermitage munkatársa azt állítja, hogy a hatóságok megkínozták Magnyitszkijt azért, hogy visszavonja a sikkasztási ügyre vonatkozó bizonyítékokat.

A belügyminisztérium szóvivője csak annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy a hivatalos közegeket megtévesztették. Egyébként a Magnyitszkij halálával kapcsolatba hozott nyomozót, Oleg Szilcsenkót azóta előléptették, sőt, Dmitrij Medvegyev elnök kérésére éppen ő vezeti az ügyvéd halála ügyében folytatott nyomozást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.