BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sóstop és termékdíj

Négyszázmillió liter. Ennyit fogyaszt a magyar évente a jeges teának nevezett léből. Amelyben tea alig, aroma, irdatlan mennyiségű cukor és más adalék annál több van.

Az egészségvédőknek nincs jobb véleménye a tömény sótartalmú ropiféleségekről sem. Ugyanis az ajánlott napi 5 gramm konyhasó négyszeresét fogyasztjuk, nem csoda, ha évente 65 ezer ember szív- és érbetegségben veszíti életét.

Úgy tűnik, a fejlett országok példájára nálunk is merész lett a hatóság, és végre kiteszi a stoptáblát: eddig a mértékig és nem tovább a sóból és a cukorból! Ezzel elismeri: most nagyobb az egészségügyi és pénzügyi kár az adóbevételekben jelentkező haszonnál.

Nagy fába vágta fejszéjét a kormány, ez abból is látszik, hogy már annak a kérdésnek az eldöntése sem lesz könnyű, melyik termék adóérett, melyik nem, s hol a határ.

Azután adódik a kérdés: ha egyszer a termék egészségkárosító, miért adót vetnek ki, és miért nem tiltják inkább be a forgalmazását? De aki ezt kérdezi, azt is kérdezze meg, hogy a közbiztosító miért finanszírozza a tudományos evidenciákkal bizonyítottan a cigarettafogyasztás miatt tüdőrákosok gyógyítását, vagy a mértéktelenül habzsoló, túlsúlyos szívbetegekét? Ugye, milyen képtelenség lenne a kezelés elutasítása a szolidaritás elvén nyugvó egészségügyi ellátás rendszerében?

Így a válasz csak az lehet: mindenki szabadon dönthet maga és gyermeke egészségéről. De vegye tudomásul, hogy az önártásnak ára van.

Amúgy a bigott egészségvédők feketelistája hosszú. De az időgép nem repíthet vissza bennünket a századokkal ezelőtti korok konyháiba, kocsmáiba. Így aztán ki-ki kedvére, pénztárcájára, netán egészségére tekintettel válogathat a cukros és sós ínyencségekből.

Ám kérdés, kiszorítja-e a jóízű víz, a tiszta gyümölcslé vagy az egészséget serkentő szőlőnedű a 400 millió liter, jeges teának nevezett lét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.