BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl jó lett a bizonyítvány

A pénteki közzététel előtt az elemzők arra számítottak, legalább 10-15 bank megbukik az Európai Bankhatóság stressztesztjén a vizsgált kilencvenből, de végül mindössze nyolc olyan hitelintézet akadt, amelynek tőkehelyzete pesszimista szcenárió esetén kritikusan alacsony szintre süllyedt volna.

Ráadásul ezek mind viszonylag kis bankok, egyetlen „túl nagy, hogy elbukjon” kategóriás sincs közöttük. Az pedig külön öröm nekünk, magyaroknak, hogy az OTP Bank – akárcsak tavaly – most is a legjobbak között végzett a megmérettetésen.

Mégsem lélegezhet fel a piac, ha ugyanis egy kicsit mélyebbre ásunk, a helyzet már korántsem biztató. A bankhatóság stressztesztjét már az eredmények ismertetése előtt sokan bírálták a puhasága miatt. A pesszimista forgatókönyv ugyanis az elmúlt hetek eseményeinek tükrében akár már „alapforgatókönyv” is lehetne, nem számol ugyanis azzal az egyre valószínűbbnek tűnő eseménnyel, hogy az eurózóna tagállamai közül egyik-másik ténylegesen fizetésképtelenné válhat. Pedig az elmúlt napokban már körvonalazódni látszott, hogy Görögország legalább részleges csődje aligha kerülhető el, az olasz, a spanyol és az ír államadósság visszafizetésével is lehetnek gondok, sőt már az Egyesült Államokat is leminősítéssel fenyegetik a hitelminősítők.

Az európai országok vezetői pedig a jelek szerint képtelenek megoldást találni az adósságproblémákra, ezzel pedig a tőkepiacokat és a bankrendszert is veszélyeztetik. Ha nem lépnek, és a bankok által finanszírozott görög vagy más országbeli államadósság bedől, ismét a három évvel ezelőttihez hasonló bizalmatlansági válság robbanhat ki a hitelintézetek között, amelynek eredményeként a bankrendszer újabb tőkebevonásra szorulhat. Kérdés azonban, ki fogja finanszírozni mindezt, amikor maguk az államok is egyre nehezebben jutnak forráshoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.