BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három és fél éves csúcson a magyar csődkockázat

Tegnap súlyosbodott a pénzügyi piacokon a pánikhangulat, komoly esésekkel zártak a világ tőzsdeindexei, a frank további erősödéseket könyvelt el nemcsak a fejlődő országok devizáival vagy az euróval szemben, hanem a dollárral és a jennel szemben is – kezdi napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A hazai 5 éves állampapír CDS-felára (az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár – A szerk.) tegnap 415-ös értéken zárt (ami utoljára 2008 márciusában volt), 18 napja emelkedik folyamatosan” – emeli ki az elemző.

Július 22-e óta 41 százalékkal kerül többe a magyar csődbiztosítás, ami a közgazdász szerint egyértelműen jelzi a fokozott kockázatkerülés állapotát. Az euró/forint árfolyamára vetítve is látható a rossz hangulat fokozódása, a hajnali órákban az euró/forint kurzusa elérte a 277-es magasságokat, majd innen egy közepes mértékű korrekció következett 274-ig. „A mai napra nem számítunk erősödésre 274 alá, nagy eséllyel a gyengülésé lesz a főszerep, a 275 körüli oldalazás tűnik az optimista szcenáriónak” – vetíti előre.

Az euró/dollár árfolyamában viszonylag kiegyenlített „küzdelmet” láthatunk, az elmúlt egy hétben 1,41 és 1,44 között mozgott a kurzus. Mintha nem tudnák a piaci szereplők eldönteni, hogy Európában, vagy az Egyesült Államokban van nagyobb gond. Az USA részvénypiacai és az árutőzsdék is méretes zuhanással élték meg a tegnapi napot, mely az első kereskedés volt az USA leminősítése, a sérthetetlenség mítoszának ledőlése óta. A hangulat erősen negatív, átmeneti korrekció elképzelhető, de tartós fordulatra egyelőre nem nagyon van esély - írja az elemző.

Ma az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve „kamatdöntése kerül napvilágra. Nem valószínű a változtatás, hacsak nem csökkentik az irányadó kamatot az SNB mintájára, de ennek kicsi a valószínűsége”. A legnagyobb kérdés az a QE3 (mennyiségi monetáris lazítás, kötvényvásárlás – A szerk.) bejelentése körül van. Lesz-e harmadik felvonása a monetáris lazításnak, és persze milyen számokkal, feltételekkel – ez lesz a mai nap kérdése. Ha lesz, akkor a dollár gyengülhet az euróval szemben, de persze csak akkor, ha sikerül felülemelkedni az olasz, spanyol adóssághelyzet kételyein.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.