BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől lett ekkora különbség a bankok közt?

Bár a hazai bankszektor első féléves adózott profitja minimális mértékben emelkedett, a most közzétett adatok szerint nagyon nagy a szórás az egyes piaci szereplők teljesítménye között. A nagy eltérésekért a kockázati költségek eltérő alakulása okolható elsősorban. Az üzleti aktivitás ugyanakkor – kevés kivétellel – minden banknál változatlanul alacsony.

Meglehetősen változatos eredményekről számoltak be az első fél évről a magyarországi hitelintézetek: több piaci szereplő eredménye növekedett 2010 első feléhez képest, két nagybank (az MKB és a Raiffeisen Bank) ugyanakkor biztosan veszteséggel volt kénytelen zárni az első hat hónapot. Az eredmények javulása több piaci szereplőnél is a kockázati költségek csökkenésével magyarázható.

Utóbbiak közé tartozik az első hat hónapban 11,16 milliárdos adózott nyereséget elérő Budapest Bank csoport is, amely a tavalyi fél évhez képest 10 milliárd forinttal kisebb céltartalékot képzett. Jelentősen javítani tudott a tavaly első félévi képhez viszonyítva az MKB Bank is, amely saját értékelése szerint a megképzett céltartalékok és a banküzemi költségek terén kedvezőbb helyzetben van, mint egy évvel korábban. A banküzemi költségek az MKB tegnap kiadott közleménye szerint 5,5 százalékkal csökkentek 2010 első hat hónapjához képest, és a kockázati költségek is jóval mérsékeltebbek voltak. Mindez szerepet játszott abban, hogy a bankcsoport első féléves vesztesége jelentősen csökkent tavalyhoz képest – igaz, még így is meghaladta a 16 milliárd forintot –, sőt, a bankadó hatása nélkül kalkulált egyedi eredmény már pozitív tartományban mozgott.

Az igen változatos mozgásokat produkáló eredményadatoktól eltérően jóval homogénebb a kép az eredményeiket eddig közlő szereplők mérlegeinél. A Budapest Bank és az MKB csoportszintű mérlegfőösszege, ha kismértékben is, de csökkent az első fél évben, és az OTP csoport magyarországi alaptevékenységeinél (OTP Core) és az FHB-nál is csak minimális eszközállomány-bővülés mutatkozott. Ugyanez igaz a bankok többségének hitel- és betétállományaira is, vagyis a szereplők döntő többségénél változatlanul alacsony szinten mozog az üzleti aktivitás.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.