BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Praxiscsere kihalásos alapon

Elöregedett a háziorvosi kar, utánpótlás híján nincs kinek eladni a praxist, a nyugdíjból pedig nem tudnának megélni. Nővér- és adminisztrátorképzéssel tehermentesíthetnék a doktorokat, így két-három körzetet elláthatnának. A közalkalmazotti bérekhez kellene igazítani a jövedelmeket.

Évente ugyan hatvan-száz fiatal lép be a háziorvosi rezidensrendszerbe, de a szakvizsga megszerzése után 40 százalékuk elhagyja a pályát – erről Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója beszélt. Hozzátette: nekik is szembesülniük kell a praxishoz jutás anyagi nehézségeivel és a praktizálás megkezdéséhez szükséges bürokratikus procedúrával.

Pedig legalább 250 rezidenst kellene képezni évente ahhoz, hogy 15 éven belül lecserélődjön az elöregedett háziorvosi kar, a 6800 körzetben dolgozók harmada jócskán nyugdíjkorhatár fölött van, jelentős számú a hetvenévesnél idősebb orvos. Az alacsony bér után járó nyugdíjból ugyanis nem tudnának megélni, és nincs kinek eladni a praxisukat, így „kihalálos” alapon cserélnek gazdát a praxisok – toldotta meg a gondolatsort Komáromi Zoltán háziorvos. Szerinte megoldás lehetne az alapellátási nővér- és speciális adminisztrátorképzés bevezetése. Ez utóbbiakból hatezerre lenne szükség. Ők levennék az adminisztratív terheket a nővérekről, utóbbiak pedig az orvosokról. És ha három nővér tartozna egy orvoshoz – csakúgy, mint több nyugati országban –, két-három praxist is képesek lennének tisztességesen ellátni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.