BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három éve nem látott rémes hét a Wall Streeten

A piac végre kimozdult abból az oldalazásból, mely az elmúlt pár héten át jellemezte és az a mozgás kétségtelenül lefelé történt. A kereskedési hét pénteken egy kis emelkedéssel végződött 4 napi agresszív zuhanás után.

Szerző: Tradenet Global

A pénteki nap fókusza az árucikkek piaci eseményei voltak. A gazdaság fejlődésével kapcsolatos aggodalmak semmit sem kíméltek. Az arany pénteken 5.9%-ot esett, az ezüst pedig soha nem látott napi mélyrepülést szenvedett el és 17.7%-ot esett.

Az esést több nemzetközi és amerikai hír együttese okozta. Az emberek már nem bíznak a görögök megmentésében, valamint a Moody’s olasz kötvényekre vonatkozó leminősítése sem kedvezett a piaci hangulatnak. A befektetők nagyon várták a görög mentőcsomagot, de a határozott igen válasz nem érkezett meg. A Moody’s 8 görög bankot érintő leminősítése pénteken csak olaj volt a tűzre. Amennyiben az ország csődbe megy, a kötvények elértéktelenednek, mely egy pénzügyi cumani elindítását okozhatja, így sodorva Európát, majd USA-t is egy újabb gazdasági válságba. Ezen aggodalmak eredményeképpen az indexek 2008 októbere óta nem tapasztalt gyenge hetet zártak.

A hét történései

A következő két hét a szeptemberi hónap teljesítményét fogja összegezni adatok formájában. Ezek a következők lesznek: szeptemberi fogyasztói bizalmi index, ISM a gyártói és szolgáltatás szektorra vetítve, havi munkaerő piaci adatok. A munkaerő piaci adatokon sok fog múlni, a jó eredmény képes megnyugtatni a befektetőket. Ellenkező esetben az esés tovább folytatódhat. Az augusztusi adatok szerint a munkaerő kölcsönzés befagyott, nem tudtak új munkahelyeket teremteni az USA-ban. Szeptemberre az előrejelzés 75 000 új munkahelyteremtés volt.

Ez az adat nem elég erős ahhoz, hogy a munkanélküliségi rátát csökkentese, viszont elegendő a befektetők megnyugtatásához és részvényvásárlási kedvük felélesztéséhez. Ezen kívül a befektetők figyelme a harmadik negyedéves riportokra fog fókuszálni, mely jelentés időszak október elején kezdődik. A vállaltokkal szembeni elemzői elvárások alacsonyak, hiszen lassuló gazdaságról beszélünk, de még így is egy 13%-os emelkedést várnak a vállaltok teljesítményében 2011 július-szeptemberi időszakot tekintve.

S&P500 (SPY)

A múlt heti előrejelzésünk helyesnek bizonyult. Az S&P 500 index pontosan az 50-es exponenciális mozgóátlag vonalán állt meg és ezzel a mozgással az éves aljat célozta meg. Még van esély arra, hogy az augusztusi támasz megállítja, és kissé visszafordítja a zuhanást. Azonban a mostani állás szerint nagy esély van a további zuhanásra. A pénzügyi szektor a múlt héten új éves aljat produkált. Az S&P 500 a kritikus 1100-as szintet még nem érte el. A következő napokban rossz hírek hatására elképzelhető egy mozgás ennek a szintnek az irányába, ahol a medvék felbátorodhatnak és az 1040-es szintig is folytatódhat az esés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.