BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyertek a tagok a gyors nyugdíjállamosításon - Részletek

A pénztártagok jól jártak, hogy május 31-ével számoltak számukra reálhozamot, ha ugyanis mostanáig vártak volna a pénztárak a kifizetéssel, lényegesen kevesebbeknél kopogtatott volna a pénzes postás. Az állam viszont nagyot bukhatott időközben a „nyugdíjtőzsdén”.

A május 31-ével történt elszámolás alapján a több mint 3100 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyonból mintegy 230 milliárdnyi járt vissza az egykori pénztártagoknak reálhozamként. Az elmúlt hetek során világossá vált: a visszalépők jól jártak, hogy az állam ennyire sietette a vagyonátadást és az elszámolást, mert bár az infláció időközben lecsökkent, sőt havi szinten még estek is az árak júniusban és júliusban, a tőzsdék mélyrepülése miatt mára valószínűleg a legtöbben mégiscsak elbukták volna a reálhozamukat.

(Az állam persze jól járt volna, ha vár egy keveset, így ugyanis a tagoknak visszajuttatott pénzre is rá tehette volna a kezét, ami a vártnál nagyobb hiánnyal szembesülő államháztartásnak jól jött volna.) A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett pénztári hozamadatok alapján május 31. óta jóformán egyedül a pénztártagok vagyonának marginális részét kezelő klasszikus alapokon keletkezett némi hozam, a vagyon nagyjából ötödét kezelő kiegyensúlyozott és több mint háromnegyedét vivő növekedési portfóliók közül mindössze két-két alap árfolyama emelkedett. Ezek közül az egyik a legkisebb pénztáré, az Életúté volt, a másik pluszban álló kassza pedig érdekes módon a korábbi évek nagy vesztese, az Évgyűrűk lett.

Az elmúlt hetek tőzsdei összeomlása során a pénztárak hozták a válság éveiben is szokásos formájukat. A növekedési alapoknál – akárcsak 2008-ban –, most is az OTP portfóliója teljesít a legrosszabbul, több mint 11 százalékot esett már május vége óta. Hosszabb távon persze lehetséges, hogy a pénztár befektetési stratégiája beválik, hiszen 2009 és 2010 során ez a kassza volt, amelyik a leggyorsabb ütemben tudta ledolgozni a mínuszokat. A többi, az elmúlt három hónap során sereghajtóvá pénztár, a Quaestor, a VIT (Pannónia) és az ING is jellemzően igen jó hozamokat ért el a válságot követő fellendülés során. Az elszámolás napjától nézve viszont alapjaik árfolyama 8-10 százalékot esett, így tagjaik, ha mostanában kellene elszámolni velük, igen kevés reálhozamot kaptak volna. Valószínű egyébként, hogy a kifizetés nagy részétől a többi pénztár növekedés portfóliós tagjának is le kellett volna mondania.

A kiegyensúlyozott portfólióban lévők döntő többsége is kisebb kifizetést kapott volna – ha egyáltalán kapott volna valamit – ha az elszámolás dátumát augusztus végére halasztják. Ebben a kategóriában is a korábbi években dobogós hozamot elért OTP teljesítménye lett a leggyengébb az elmúlt három hónapban, a 2009-es és 2010-es év győztes kasszája, a Dimenzió pedig a második legrosszabb hozamot produkálta az utóbbi három hónapban. Szintén a lista vége felé kullog az OTP mellett a többi nagy kassza, az Aegon és az ING, illetve a korábbi évek egyik legmagasabb hozamait produkáló kis pénztár, a VIT közepes kockázatú alapja.

A kizárólag állampapírokat vásároló klasszikus alapok döntő többsége azért pluszban áll május 31. óta, így akik ezekből léptek vissza az állami rendszerbe, valószínűleg rosszabbul jártak, hogy nem halasztották későbbre a reálhozam számításának a napját. Egyedül a Postás és a Vasutas pénztár bukott egy keveset az alacsony kockázatú alapokon is. A Postásnál a veszteség ugyan talán még nem érinti talán a reálhozamot, a Vasutas kassza klasszikus alapjának befektetői viszont már veszítettek volna a reálhozamukból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.