BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tegnapi bejelentés utolsó segélykiáltás lehet a leminősítés előtt

Tegnap délután négykor érkezett a hír, hogy mégiscsak lesz IMF keretmegállapodásunk, a kormány felvette a kapcsolatot az IMF-el. Ez a 180 fokos fordulat a korábbi kormánykommunikációhoz képest, tartósan nagy fellélegzést hozhat az euró/forint piacán – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A csökkenő kötvényhozamokról nem is beszélve, mert attól függően, hogy mi lesz a pontos megállapodás, egy megfelelő csomaggal a kézben akár elkerülhető is lehet a már beárazódó MNB kamatemelés. Az előzetes számítások szerint 4 milliárd eurós lehet a készenléti hitelkeret, de hogy az IMF mit kér cserébe, illetve milyen feltételeket fog a keretért szabni, az még talány – vélekedett Karsai Péter.

„A hír érkezése előtt 312-nél kereskedtek az euró/forint devizapárral, majd innen 306,00-ig tartó rally következett. Nem sokkal később viszont a Nemzetközi Valutaalap közölte, hogy hivatalos kapcsolatfelvétel még nem volt, így 306-ról 309-re gyengült vissza a forint” – idézte fel az elemző.

„A ma reggeli hírek szerint hivatalosan ma informáljuk az IMF illetékeseit, hogy „új típusú kooperációt” szeretnénk velük, hogy megkapjuk a pénzügyi védőhálót. Pesszimistább szcenárió szerint a tegnapi bejelentés egy utolsó segélykiáltás a leminősítés előtt – reméljük nem így lesz. Az NGM jó döntést hozott és talán még nem későn, mert az IMF támogatásával nagyobb esélyünk lehet a leminősítés és ennek velejárójaként a hirtelen nagymértékű biztonsági alapkamat-emelés elkerülésére” – hangsúlyozta az elemző.

Ha maradnánk befektetési kategóriában, létrejönne az IMF megállapodás és végre komoly pozitív hírek érkeznének az EU17-ek háza tájáról, akkor 1-2 hetes távlatban esély mutatkozna a 300-as mérföldkő elhagyására is, lefelé – vélekedett a Comemrzbank közgazdásza.

Aranyáron veszik a spanyol és francia kötvényeket

Folytatódik a háttérben a huzavona az EKB szerepéről. Az EU17-ek központi bankja mesterséges vásárlásokkal ideig-óráig alacsonyabban tudja tartani az aukciókon a hozamokat. Tegnap Angela Merkel visszautasította a francia ötletet, hogy az EKB kötvénypiaci intervenciókkal igyekezzen enyhíteni az egyre súlyosbodó adósságválságon.

A tegnapi spanyol illetve francia aukciókon felkínált papírok elkeltek ugyan, de mondhatni aranyáron. Egyre drágul tehát az adósságfinanszírozás, és nemcsak a PIIGS országok szenvednek ettől, hanem már a belgák és az osztrákok is.

Az euró/dollár tartja magát 1,35 körül, ami az eurózóna vergődése ellenére valószínűleg annak is köszönhető, hogy az Egyesült Államokban is lassan lépni kell monetáris lazítás ügyében. Elképzelhető, hogy néhány hónapon belül a Fed elindítja új, QE3-as gazdaságélénkítő programját – vetítette előre Karsai Péter.

Az IMF-el való tárgyalások bejelentése közel 2 százalékkal olcsóbbá tette a frank/forint árfolyamát, 252,5-ről 247,50-ig tudott csökkenni a frank/forint kurzusa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.