BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorok kígyóznak a kincstár előtt a végtörlesztés miatt

A múlt héten megtöbbszöröződött a kincstár budapesti irodájában kiszolgált ügyfelek száma. A szokottnál azért is fordultak többen a hivatalhoz, mert a végtörlesztők egy részének kincstári igazolásra van szükségük, ráadásul több állampapír futamideje is mostanában járt le.

A múlt héten csaknem 2,5-szer annyi ügyfelet szolgáltak ki a Magyar Államkincstár Budapest és Pest Megyei Igazgatósága Állampénztári Irodájában, mint november előtt szoktak. Ennek egyik oka, hogy azoknak a végtörlesztőknek, akiknek az ingatlanján – például szociálpolitikai támogatás felvétele miatt – az államnak jelzálogjoga van, a kincstár megyei állampénztári irodáiban szerezhetik be a hitelváltáshoz szükséges hozzájárulást.

Az igazolás beszerzési határidejét az új hitelt nyújtó bank határozza meg. A kormány és a bankszövetség megállapodása értelmében a végtörlesztéshez szükséges pénzről vagy az új hitelről szóló dokumentumokat január 30-ig kell beadni. A kincstári igazolást azonban a folyósításig, így akár február végéig is elfogadhatják a bankok. A kincstár azért, hogy az érintettek mielőbb hitelhez jussanak, a tőle igazolást kérőket soron kívül kiszolgálja. Az igazolás megszerzésére az országban 19 helyen van lehetőség, ugyanott, ahol az állampapírokkal kapcsolatos ügyeket személyesen lehet elintézni.

A kincstár budapesti irodájában november előtt naponta 300 főt szolgáltak ki, a múlt héten azonban 730 főt. Az értékpapír- ügyeket intéző ügyfelek száma naponta 250 fő körül szokott alakulni, múlt héten azonban túllépte az 550 főt. A lakástámogatási ügyekben a hivatalhoz fordulók száma november előtt átlagosan 45-50 fő volt, december 10-étől viszont 90-100, januárban 110-120, az elmúlt két hétben pedig 170-180 főre nőtt.
A kiszolgálást igénylők számának növekedésével az értékpapír-ügyintézés ideje a budapesti irodában a korábban megszokott 15-30 perchez képest további egy-másfél órával meghosszabbodott. A megyei fiókokban azonban nem volt ekkora növekedés. A lakástámogatási ügyek intézésének átlagos várakozási ideje ugyanakkor 5-10 percről 15-20-ra nőtt.

Az ügyfelek kiszolgálásával értékpapírügyekben a budapesti hivatalban 12 fő forgalmazó, öt pénztáros, két információs és négy ügyfélirányító, valamint egyéb állampénztári szakterületről átirányított két ellenőr, két trezor, egy osztályvezető foglalkozott operatív irányítóként. A lakástámogatási ügyeket pedig 1-3 fő ügyintéző és egy osztályvezető végezte.

A kincstár az ügyfélkiszolgálás felgyorsítása érdekében felhívta a napokban lejáró állampapírok tulajdonosainak figyelmét az írásban és személyesen előzetesen adható megbízásokra, és kiküldte az ahhoz szükséges nyomtatványokat is. A múlt héten a különösen nagy forgalmat bonyolító irodákban „előügyfélteret” rendeztek be, ahol az ügyfelek teljes körű tájékoztatást kaptak a befektetési lehetőségekről, továbbá előre kitölthettek bizonyos dokumentumokat. Érkezéskor mindenki sorszámot kapott, és tájékoztatást arról, hogy várhatóan mennyi időn belül szolgálják ki.

Nem csak személyesen

A Magyar Államkincstárnál azonban nem csak személyesen lehet értékpapírügyeket intézni. Akik erről szerződést kötnek, azok levélben, faxon, Webkincstáron és a TeleKincstáron keresztül is intézkedhetnek. Az ügyfelek

84 százaléka személyesen, 15 százalékuk interneten és 1 százalékul telefonon keresztül intézi értékpapírügyeit.

Világgazdaság - Giczi József Nem csak személyesen A Magyar Államkincstárnál azonban nem csak személyesen lehet értékpapírügyeket intézni. Akik erről szerződést kötnek, azok levélben, faxon, Webkincstáron és a TeleKincstáron keresztül is intézkedhetnek. Az ügyfelek

84 százaléka személyesen, 15 százalékuk interneten és 1 százalékul telefonon keresztül intézi értékpapírügyeit. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.