BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amíg nincs áttörés IMF-ügyben, addig nem tud 290 alá erősödni a forint

Harmadik hete tartózkodik az EUR/HUF árfolyama a 288,50-295 közötti sávban, de az utóbbi napokban a kurzus inkább ennek a sávnak a tetejéhez közelít – kezdi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A pozitív várakozások a európai mentőalapok feltőkésítésével kapcsolatban önmagában nem elegendőek, mert továbbra is tart a bizonytalanság az IMF szerződés körül. A kormányszóvivő legutóbb azt kommunikálta, hogy a jegybanktörvény kérdése lezárult, teljesítettük az EU elvárásait (ebben a témakörben legalábbis), míg Irina Ivascsenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője azt nyilatkozta, hogy nem történt érdemi előrelépés a hivatalos tárgyalásokkal kapcsolatban.

Mindenesetre a jövő héten Fellegi Tamás a jövő héten ismét Washingtonba utazik, remélhetőleg azért, hogy a hivatalos tárgyalásokat előkészítse. Amíg IMF ügyben nincs áttörés, addig nagy a valószínűsége annak, hogy az árfolyam nem fog tartósan 290 alá esni, inkább a 290,50-295 közötti sáv lehet reális. A nagyot romló hazai februári munkanélküliségi ráta 11,4 százalék helyett 11,6 százalékos lett, de ez nem befolyásolta, az árfolyamot, maradt a reggeli 293 körüli szinteken.

Holnaptól Koppenhágára fognak figyelni a kereskedők. Sok múlik a mentőalapok feltőkésítésének mértékén, a legtöbb elemzés összességében 1000 milliárd eurós keretösszeget tartana elfogadhatónak. Nagy valószínűséggel az elfogadott összeg 700 és 940 milliárd között lesz, ami máris komoly előrelépés lenne az eredeti 500 milliárdos összeghez képest.

Erre a hírre az euro mégsem tudott erősödni, maradt az EUR/USD árfolyama 1,3350 alatti szinteken, sőt a tegnapi délutáni 1,3340-1,3360 közötti állapothoz képest ma délelőtt ennél kissé alacsonyabban szerepel a kurzus. Az Eurogroup konferencia után ismét a makroadatok kerülhetnek előtérbe: jövő héten ISM-index és Non-farm payroll adatpublikáció lesz. A statisztikák alakulása támpontot jelenthet annak megítélésében, hogy lesz-e QE3- as csomag a közeljövőben, vagy sem.

A EURCHF árfolyama továbbra is az 1,2060-as szint körül volt/van, így a CHFHUF keresztárfolyamát – a megszokott módon - a forint euroval szembeni teljesítménye alakítja. A CHF/HUF árfolyama ma delélőtt 243 körül alakult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.