BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így vágna rendet a taxisok közt a főváros

A jövő hét csütörtökéig várja a taxis fuvarszervező cégek, szakmai szervezetek és érdekképviseletek konkrét javaslatait a Budapesti Közlekedési Központ, hogy sok év után jövőre végre rend legyen a taxipiacon.

Soha ilyen alapos összeállítás nem született eddig – kommentálta a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója által a fővárosi taxihelyzet szabályozására vonatkozó összefoglalót Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán. Tamás Miklós, a City Taxi elnöke pedig azt emelte ki lapunknak, hogy ideje, hogy szabályozzák a tarifát, a vállalkozás indításának feltételeit, a taxisok számát és az ellenőrzéssel kapcsolatos kérdéseket.


A tegnap Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató által ismertetett anyag szerint a főváros célja, hogy a taxik – külföldi mintára – egységes arculattal jelenjenek meg az utcákon, ami védi a piac jogkövető szereplőit és bizalmat ébreszt a fogyasztókban.
Ma ugyanis ellenőrzás hiányában felismerhetetlen a jogosulatlan szereplő – magyarán a hiéna –, védtelen az utas, és a tisztességes taxis egyaránt. A piaci szereplők szerint még a legális taxisok is túl sokan vannak a fővárosban – 5700 engedélyt adtak ki –, így egy-egy kocsi kihasználtsága meglehetősen alacsony.
A szakma sok éve szorgalmazza, hogy a főváros vegye kezébe az ellenőrzéseket, hiszen elterjedt az erőszakos utasfogás, a frekventált helyeken a taxiállomás-kisajátítás: a pályaudvarok, szórakozóhelyek környékén lévő drosztokat már régen szervezett csoportok foglalták el. Súlyos fenyegetések, és ha nem használt, atrocitások, rongálások történtek, így oda más meg sem próbál beállni.
Vitézy Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor korlátozott az utasok védelme. Ma a legnagyobb cégek azonos vagy olcsóbb kilométer-tarifát ajánlanak, mint három éve. Ugyanakkor megjelentek kis tiszavirág-életű cégek, amelyek 150 forintos tarifát hirdetnek, a szakma azonban nem hiszi, hogy valóban annak alapján fizettetnek az utasokkal. A fuvarszervező társaságok ugyan ellenőrzik a gépkocsivezetőket, de néha még azok alkalmazottai is lehúzzák a külföldieket.

További részletek a Világgazdaságban

Taxitarifák Budapesten                        
(forint/kilométer, telefonrendelésre)
6x6 Taxi        229
Budapest Taxi        209
City Taxi        240
Főtaxi        225
Taxi 2000        184
Taxi4        184*
Rádió Tele 5        218
* akciós tarifa
Forrás: VG- gyűjtés

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.