BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett a várva várt forinterősödés

Tegnap megérkezett a várva várt erősödés a forint piacára, az EUR/HUF a kezdeti, 298-as szint közeléből 296 alá csökkent, ma reggel pedig némileg e szint felett kezdi a napot a devizapár – írják az Erste Bank közgazdászai.

A tegnapi erősödés nem mondható kismértékűnek, és különösen azok után bíztató, hogy a múlt hét pénteki napon is viszonylag messzebb tudott már zárni a 300-as szinttől az EUR/HUF. Azaz, távolodunk a fontos szinttől, és ez jó hír. Most a 200 napos mozgóátlagot kellene legyőznie az árfolyamnak (valamivel 295 felett). Egyébként itt húzódik egy kisebb szint is. Ha jó hírek érkeznének az euróövezetből, az mindenképpen segítené a forintot a szint leküzdésében.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A jóval kedvezőbbé váló külső piaci hangulatnak köszönhetően tegnap erősödött a forint és az EUR/HUF eltávolodott a 300-as szinttől. A régiós devizák is erősödtek, illetve az euró is korrigált a dollárral szemben a napok óta tartó gyengülés után; ez utóbbi is fontos jele volt a pozitívabbá váló külső piaci hangulatnak. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az európai helyzet okozta bizonytalanság nem igazán csökkent, hiszen a görög választásokig még majdnem egy hónap van hátra. Magyarország pedig ebben a bizonytalan külső környezetben még mindig nem kezdte el a formális tárgyalásokat az IMF-el. Összességében tehát rövidtávon továbbra is a volatilitás fennmaradására számítunk.

Az állampapírok másodpiacán tegnap kisebb hozamcsökkenés volt tegnap megfigyelhető szinte a görbe teljes szakaszán. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacokon folytatódott a dollár gyengülése tegnap, ami a javuló piaci hangulatot tükrözi. Az euróval szemben az elmúlt hetek erősödése után már második napja gyengült a zöldhasú, reggel valamivel 1,28 felett kereskedtek az EUR/USD devizapárral. A részvénypiacokra visszatért a jó hangulat, nagyot ugrottak a tengerentúli indexek (Dow 1,1 százalék, Nasdaq 2,5 százalék, S&P500 1,6 százalék). Bár a legjobban a technológiai szektor emelkedett, a nagy érdeklődéssel követett Facebook árfolyama tovább szánkózott lefelé, és több mint 10 százalékos esés után 34 dollár körül állt meg nap végén a kereskedés.

Az ázsiai részvényindexek is emelkedést mutattak reggel (Nikkei 1,1 százalék, Hang Seng 1,2 százalék, Shanghai 1,0 százalék). A piacokra a kínai miniszterelnök növekedéssel kapcsolatos kommentárja is jó hatással volt. A jó hangulatban nem csoda, ha az olaj árfolyama is emelkedni tudott az utóbbi idők vesszőfutása után. Tegnap a WTI nyersolaj 92,5 dollárig emelkedett. Az arany árának emelkedése azonban megtorpant, az unciánkénti ár 1.600 dollár alatt (1.593 dollár körül) maradt tegnap. Pozitív tartományban jártak reggel a határidős indexek is.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A holnapi napon EU csúcs lesz, ahol a francia elnök előzetes találgatások szerint a közös európai kötvénykibocsátás ötletét újra felmelegítené. Korábban felmerült már ez a kezdeményezés, azonban eddig mindig megbukott a német fél ellenállásán. Megfelelő közös költségvetési politika nélkül valóban felvetődhet, hogy a „renegát” államok túlköltekezhetnek, és ennek részben nem ők viselnék a költségeit, miközben a prudensebb költségvetésű államoknak magasabb finanszírozási költségekkel kell szembesülniük. Kérdés, hogy hogyan mik lennének a részletek, és hogy nem lenne-e túl korai a közös kötvénykibocsátás ötlete. Mindenesetre nőtt a támogatottsága a költségvetési szigor felpuhításának az elmúlt időben, így bizonytalan lehet, hogy ez (vagy esetleg más ötlet) nagyobb támogatást kap-e majd a holnapi csúcson.

A spanyol költségvetési hiány az előzetes 8,5 százalékos érték helyett végül 8,9 százalék lett a GDP arányában. Az eredeti terv még 6 százalék volt. Eközben idén 5,3 százalékra kellene leszorítani a hiányt, 2 százalék körüli recesszió mellett. A fejleményekre reagálva az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Eurostat szakértőket küld Mardidba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.