BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Orbánnak is észben kell tartania, miért van itt az IMF"

Ha nem tudná álmából felkeltve is minden amerikai, hogy Magyarországból egyetlen forint luxusprofitot sem húzhatnak ki a nyugati cégek, akkor Hollywood sírva könyörögne a múlt hét receptjéért a kormányfőnél.

 Úgy ellopni ugyanis a show-t, úgy elszórni a később teljes egésszé összeilleszthető információmorzsákat, és olyan, a befogadót megzavaró elterelést a cselekményszálba szőni kevés forgatókönyvíró tud, mint azt Orbán Viktor tette múlt héten. Mert míg a sajtó azzal volt elfoglalva, hogy merre jár az IMF-küldöttség, addig a kormányfő konzultációs körútján csendben vázolta, mire számítson a magyar gazdaság.

A félig magyar kézben lévő bankrendszer, a nonprofit közszolgáltatók terve, a patikaliberalizáció visszafordítása, az EU-pénzek szétosztásának megújítása megmutatja, hogyan menetelne tovább a kormány a megkezdett úton, amelynek végén – a tervek szerint – a rideg, profitorientált, külföldi kézben lévő szolgáltatószektor uralmát felváltja az emberléptékű, barátságos, hazai termelővállalkozások világa. Az irány ismert volt, de most újabb konkrét és fajsúlyos adagot kaptunk a jövőképből.

Hogy mennyire látja ezt megvalósíthatónak Orbán Viktor, az ma még nem világos, ezt mutatja a konzultációs hétbe illesztett, a víziókból kissé kilógó gyártósoravatás is a Coca-Colánál. Az idő dönti majd el, hogy a vágyak és a realitás között hol lesz majd metszéspont, a végeredmény lehet egy erős, saját lábán álló Magyarország, de a teljes kirekesztettség, összeomlás-közeli állapot is.

Azt mindenesetre a miniszterelnöknek is észben kell tartania – akkor is, ha ezt látványosan próbálja kizárni saját világából –, hogy az IMF és az EU öltönyösei azért vannak itt, mert megszorultunk, az ipari és külkereskedelmi adatokat pedig csak egy külföldi beruházás, a kecskeméti Mercedes-gyár menti meg.
A hollywoodi verzióban happy end lenne a történet vége. Már csak ezért is el kellene adni a forgatókönyvet. Meg persze a pénz sem jönne rosszul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.