BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szereti a lakosság az alacsony kamatokat, de hova teszik a pénzt?

A magyar jegybanki alapkamattal párhuzamosan csökkenő betéti kamatok fő nyertesei a hazai befektetési alapok lehetnek.

A 2013-as év során további alapkamat-csökkentésre számító Aegon Alapkezelő szakemberei szerint az MNB statisztikái azt mutatják, hogy a lakosság egyre intenzívebben keresi azokat a megtakarítási formákat, melyek a betéti kamatoknál és az inflációnál magasabb hozamot biztosítanak. Az alapkezelő szerint a jelenleg 6 százalék körüli éves betéti kamatok legfőbb versenytársai az alacsony kockázatú pénzpiaci alapok lehetnek, melyekkel tavaly 8 százalék feletti hozamot is el lehetett érni.

Az MNB a tavaly augusztus óta tartó kamatcsökkentési sorozata alaposan lenyomta a betéti kamatokat is. A legfrissebb adatok szerint egymillió forint 12 hónapos lekötése esetén a legjobb banki ajánlatok 6-6,5 százalék körül alakulnak, míg a Kamatozó Kincstárjegy hasonló időszakra 6 százalékos kamatot kínál. Ezzel szemben a legjobb három likviditási, illetve pénzpiaci alap 8 százalék feletti hozamot ért el 2012-ben.

A befektetési alap-piac tavalyi nyertesei egyértelműen az abszolút hozamú alapok voltak, melyekbe közel 50 milliárd forint friss tőke áramlott be. A legjobb tíz alap jóval 10 százalék feletti hozamot ért el.

„A befektetési jegyek egyre komolyabb versenytársai a csökkenő kamatokat kínáló betéteknek, miközben az infláció feletti teljesítményre törekvő abszolút hozamú alapok akár a lakosság számára kínált prémium hozamú állampapíroknak is komoly konkurenciát teremtenek. Ráadásul a befektetési jegyek likvid befektetési lehetőséget kínálnak, szemben a lekötött betétekkel” – vélte Tuli Péter, a magyar mellett az Aegon-csoport 5,2 milliárd euró összvagyonú régiós befektetési portfólióinak-menedzselését is ellátó Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető munkatársa.

A befektetési alapok a szakértők szerint nem véletlenül egyre népszerűbbek a lakosság körében: az MNB adatai alapján az ebben a befektetési formában kezelt vagyon kétharmada már tavaly decemberben is a háztartások tulajdonában volt, és a betéti kamatok várható további csökkenésével ez az arány tovább növekedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.