BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bonyolult teher a luxusáfa

Pusztán „szimbolikus” eleme lehet az adórendszernek a luxusadó, amelynek bevezetését újra fontolóra vette a kormány. Az esetleges új közteher nem előzmények nélküli, „fényűzési forgalmi adó” a múlt században már létezett Magyarországon

30–35 százalékos „luxus” áfakulcs bevezetésére tesz (ismét) kísérletet a kormány – derült ki Orbán Viktor pénteki rádióinterjújából. A kormányfő szerint az új adó „kicsi, de szimbolikus eleme” az adórendszernek.

Komolyabb többletbevétel nem is várható egy újabb áfakulcs bevezetésétől, az adórendszert azonban tovább bonyolítja és erősíti az adóelkerülésre való csábítást. A járműveket leszámítva a vásárlók és cégek is el tudják kerülni, igaz, a közvéleménynek a következő hónapokban kiváló témát szolgáltat – sorolja Vadász Iván adószakértő, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. A szakember a Világgazdaságnak kifejtette: jelenleg is létezik 5 féle áfakulcs (áfamentesség, fordított adózás, az 5 és 18 százalékos kedvezményes és 27 százalékos normál szint), egy újabb kulccsal tehát még bonyolultabb lenne rendszer. Felmerülnek definíciós problémák is. Kérdéses például, hogy egy jegygyűrű luxustermék-e, és ha igen, az összes gyűrűt egy kalap alá kell-e venni.

Ha a luxusáfát bevezetik, akkor stabil bevételre csupán az új járművek eladása után lehet számítani – hangsúlyozza Vadász Iván. A járművek után ugyanis akkor is a magyarországi áfát kell megfizetni, ha azokat külföldön vásárolják meg. A többi szóba jöhető termékcsoportra – drága porcelánokra, ékszerekre – ez nem áll, ezeket érdemes külföldről behozni. A luxustermékek vásárlói is árérzékenyek, a különbség nekik is számít – jegyzi meg a szakember. Ráadásul nem csupán a vásárlók, de a luxustermékek gyártói-forgalmazói is ki tudják kerülni a rendszert: ehhez elég, ha egy uniós tagállamban alakítanak egy céget, és az itthon előállított terméket onnan szállítják. Ekkor az ottani áfát kell kifizetni. Igaz, ezt legfeljebb 35 ezer euró forgalomig teheti meg egy cég, de kicsi a lebukás esélye, ha ezt túllépi: a másik ország adóhatósága ugyanis nem érdekelt a cég lebuktatásában, és egyelőre nincs szoros együttműködés az uniós adóhivatalok között. Miközben a teljes kereskedelmet átjárja az áfacsalás, egy újabb, magasabb kulcs valószínűleg tovább erősítené a csábítást – tette hozzá Vadász Iván.

2011-ben a kormány egyszer már kísérletet tett egy 35 százalékos luxusáfakulcs bevezetésére, ehhez azonban az Európai Bizottság nem járult hozzá. Az unióban ugyan az adózás tagállami hatáskör, az alapszerződés szerint azonban egy tagállam elvben csak egy normálkulcsot, illetve egy (vagy kettő) kedvezményes kulcsot alkalmazhat. Az EU amúgy nem szab korlátot a forgalmi adónak, minimális szintet viszont meghatároz, ez a normál kulcsnál 15, a kedvezményesnél pedig 5 százalék. Az uniós irányelv arról is rendelkezik, mely termékkörök, szolgáltatások tartozhatnak utóbbi körbe. Az uniós áfarendszer átalakítása ugyanakkor jelenleg is zajlik – erre utalt Orbán Viktor miniszterelnök is.

A luxusáfa országa

Magyarországon nem új a luxus forgalmi adó. Az 1920. évi XVI. törvénycikk vezette be „a fényűzési forgalmi adót”, amelynek kulcsa a vételár tíz százaléka volt. „Fényűzési tárgynak” számítottak „a személyszállításra szolgáló és motorerővel hajtott” járművek, a drágakövek, a nemesfémek, az 1000 koronánál drágább festmények és szobrok, a régiségek, a (nem papírból készült) kárpitok, a selyem alsóneműk, a lakkcipők, a négyzetméterenként 200 koronánál drágább szőnyegek, a 200 koronánál drágább legyezők, sétabotok és játékok, a kézi lőfegyverek, a kutyák, a hátas- és versenylovak, az éneklő és díszmadarak, a tekeasztalok és tartozékaik, a játékkártyák és a cukrászati termékek.

1922-ben fényűzési lakásadót is bevezettek. Az adó mértékét illetően a hatóság mozgástere meglehetősen nagy volt, „az éves bérösszeg 20-60 százalékát” vethette ki.

1922-ben fényűzési lakásadót is bevezettek. Az adó mértékét illetően a hatóság mozgástere meglehetősen nagy volt, „az éves bérösszeg 20-60 százalékát” vethette ki. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.