BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Toborozzák a védőnőket a méhnyak-szűréshez

Levélben hívja fel a védőnők figyelmét a méhnyak-szűrési programban való részvételre az országos tiszti-főorvos.

Szeptember 9 és 15. között jelentkezhetnek a védőnők arra az egymilliárd forint uniós finanszírozású pilot-programra, amelynek során elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt, hogy azt követően önállóan is képesek legyenek a méhnyak-szűrésre. 


Mint emlékezetes, annak érdekében, hogy a nőgyógyászhoz nem járó nőket is bevonják a méhnyak-szűrésbe, 2015-től jogszabályi felhatalmazást kapnak a védőnők, hogy az ötezer lakosúnál kisebb településeken ők is szűrhessenek. Európa legtöbb országában nem is orvosok, hanem erre képzett szakdolgozók végzik ezt a feladatot.
Mivel a rákszűrésben a védőnők részvétele önkéntes lesz, a programot koordináló Országos Tiszti-főorvosi Hivatal ez úton is hozzálátott a toborzáshoz. A felhívás szerint a programba jelentkezett védőnők számára a jövő év januárja és augusztusa között megtartandó képzések ingyenesek lesznek. A tervek szerint a szűrések ezt követően indulhatnak el, ezek során 75 ezer nő vizsgálatát végzik majd el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.