BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2020-ig 135 milliárdot kap 16 kiemelt sportág a kidolgozott programokra

Rövid időn belül az a 7 sportági szakszövetség is benyújtja azokat a sportágfejlesztési programokról szóló dokumentumokat, melyek alapján kiemelt támogatási szerződéseket írhatnak alá a kormányzattal – tudatta lapunkkal a sportért felelős államtitkárság.

Nemrég a 16 kiemelt sportágból 9 szakszövetség (atlétika, birkózás, cselgáncs, korcsolyasport, öttusa, sportlövészet, tenisz, torna, úszás), amely eddig hiánytalanul benyújtotta a támogatáshoz szükséges dokumentumokat, írhatott alá szerződést Simicskó István sportállamtitkárral és Borkai Zsolt MOB-elnökkel. Ehhez a támogatáshoz fog csatlakozni az asztalitenisz, az evezés, a kajak-kenu, a kerékpársport, az ökölvívás, a röplabda és a vívás is.

A 16 kiemelt sportág 2020-ig összesen 135 milliárdot kap majd, a büdzsé tervezetében több éven át évi 15 milliárd van a számukra tervezve. Jövőre 10,9 milliárdot szánnak a kiemelt sportágaknak és van egy 4 milliárdos létesítményfejlesztési keretet is. Az első ütemben, 2014 június végéig a 16 szövetség összesen 12,5 milliárdot kap a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójának megvalósítására.

A szakszövetségeknek programokat kellett készíteniük. A teniszszövetség egy minitenisz, az atlétika szövetés egy kölyök programot állított össze, az úszószövetség azt célozta meg, hogy minden általános iskolás gyermek tanuljon meg úszni. A cselgáncsszövetség szőnyeg több ezer pedagógust szeretne kiképezni a sportág oktatására.

A kiemelt sportágaknak szánt 135 milliárdból sportlétesítményeket is fejlesztenek. Felújítják az olimpiai központokat, a tatai és a mátraházai edzőtábort, a fővárosi Ormai László (asztalitenisz) Csarnokot. Miskolcon öt sportágnak építenének új sportcsarnokot, a Dunakanyarban a kajak-kenuzóknak Cegléden a cselgáncsozóknak, Hódmezővásárhelyen a vívóknak létesülhet új edzőközpont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.