BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gépjárműgyártás erőteljesen húzza a megyei ipart

Csaknem 596 milliárd forintnyi értéket állítottak elő az idei első félévben Bács-Kiskunban a térségbeli ipari szereplők. Ennek azonban a szerkezete meglehetősen egyoldalú. A járműgyártás – mindenekelőtt a Mercedes autógyárra kell elsősorban gondolni, és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-re – 329 milliárd forintnyi terméket produkált június végéig. Ennek nagy része – 10 milliárd forint kivételével – a külhoni piacokon talált vevőkre. A járműgyártás egy alkalmazottra jutó értéke óriási léptekkel – 330 százalékkal – fejlődött a tavalyi év hasonló időszakához képest a megyében. Ma a csúcstermékeket előállító vállalatoknál egy dolgozóra mintegy 62 millió forintos termelési érték jut a statisztikai hivatal jelentése alapján. Más iparágakban ennek az összege jóval kisebb.

A járműgyártásban 5279-en dolgoztak az év első felében, 18 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A gépiparban 10 százalékkal nőtt a dolgozók száma. Bács-Kiskunban a havi bruttó átlagkereset az országos 228 400 forintos átlagnak a 80 százaléka, bruttó 181 704 forint volt az év első felében.

A feldolgozóipari bérek – fizikai dolgozók – bruttó 161 ezer, míg a szellemi alkalmazottak 335 ezer forintot kerestek havonta.

A megyei székhelyű gazdasági szervezetek az I. félévben 48 milliárd forintot fordítottak új beruházásokra, folyó áron 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Országosan szerényebb mértékű, 5 százalék körüli a növekedés. A legnagyobb mértékű pozitív irányú elmozdulás Veszprém megyében volt, a beruházások értéke több mint négytizeddel emelkedett, a megyék közel felében viszont nem érte el a 2012. I. félévi szintet. Az új beruházások egy lakosra vetített értéke Bács-Kiskunban 93 ezer forintot tett ki, amely az országos átlagnak csak a héttizedét érte el. Magasabb értékek csak a fővárost és a fejlettebb dunántúli megyéket jellemezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.