BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába a 4 millió foglalkoztatott, szinte lehetetlen állást találni

A tavalyi negyedévében 4 millió 15 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 107 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Ez 2,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A növekedés egyrészt a közfoglalkoztatás bővüléséből adódott (70 ezer fő), de a nem támogatott munkahelyeken foglalkoztatottak száma is nőtt mind a belföldi, mind a külföldi telephelyeken, együttesen 37 ezer fővel.

A KSH adatsorából az is kiderült, hogy a tavalyi negyedik negyedévben 99,4 ezer külföldi telephelyen dolgozó magyar volt, miközben egy évvel korábban még „csak” 91,4 ezren voltak, ami 8,7 százalékos növekedésnek felel meg; vagyis egy év alatt 8 ezerrel többen találtak munkát más országban. Ők azok a magyarok, akik egy évnél kevesebb ideje dolgoznak külföldön. A közfoglalkoztatás 167,2 ezerre futott fel október és december között, míg 2012 hasonló időszakában 96,9 ezer közmunkás volt. Ez 72,5 százalékos emelkedést jelent a közfoglalkoztatásban.

A munkanélküliek 54,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,7 hónap volt.

A tavalyi negyedévében a munkanélküliek 403 ezer fős létszáma 65 ezerrel csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal, 9,1 százalékra mérséklődött – derült ki a statisztikai hivatal közleményéből. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2013. december végén 414 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 27,2 százalékos mérséklődést jelent 2012 decemberéhez képest.

A főbb ágazatok közül egy év alatt a mezőgazdaságban 17,8 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, azonban az iparban közel 70 ezerrel, a szolgáltatási ágazatokban 54,8 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás – emelte ki Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza.

Balatoni András, az ING Bank közgazdásza szerint a munkaerőpiac lassan követi a gazdasági kibocsátás ciklusát, így van ez Magyarországon is, azonban a közfoglalkoztatási program jelentős bővülése érdemben átrajzolja a statisztikákat. A programban közel 170 ezer fő vett részt a tavalyi év negyedik negyedévében – fejtette ki Balatoni. Az tehát, hogy soha nem látott szinten van a foglalkoztatás, és hogy meredeken csökken a munkanélküliség igaz ugyan, azonban a hazai munkaerőpiacról egy téves képest fest.

A munkaerőpiac egyelőre továbbra is laza, azaz aki el szeretne helyezkedni manapság (nem úgy, mint közfoglalkoztatott), annak nehéz dolga van – írta Balatoni, vagyis sok a munkanélküli és kevés az üres álláshely. A munkaerőpiacot továbbra is jelentős kihasználatlan kapacitás jellemzi – tette hozzá. Ezt az is jelzi, hogy a külföldön munkát vállalók száma megháromszorozódott, és közelíti a 100 ezer főt – emelte ki.

Suppan Gergely kiemelte: szezonális hatások, valamint a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, azonban a gazdaság várható élénkülésével az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat a foglalkoztatás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.