BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kaspók eleganciája és varázsa

A legtöbben ilyenkor tavasz közeledtével ültetik át szobanövényeiket, vagy szereznek be egy-két cserép szép virágot, hogy felüdítsék velük lakókörnyezetüket. Az ilyesfajta tevékenység régi kedvtelésnek számít, persze irányzatok, stílusok ezen a téren is gyakran változnak, akár a szóba jöhető, épp divatos növényeket, akár a virágtartókat, kaspókat nézzük

Mielőtt az aktuális növény- és kaspótrendeket számba vennénk, elsőként is el kell döntetünk, hová kerül majd a kiszemelt virág. Nem mindegy ugyanis, hogy a nappaliba betervezett lakótárs kap-e majd elég fényt a számára kiszemelt helyen, miként a vízigény, a levegő páratartalma sem elhanyagolható kérdés. Aztán ugyanilyen fontos a méret: gondolkodjunk előre, s válasszunk olyan növényt, amelyik nem növi ki pár hónap alatt a rendelkezésre álló teret. Az elhelyezés egyébként esztétikai kérdés is. A növények ebből a szempontból az úgynevezett holt terekben, a sarkokban s az ablakok előtt mutatnak a legjobban. Általános tapasztalat, hogy a nagyméretű növények – főleg semleges háttér előtt, ami kiemeli alakjukat – érdekes szoborként hatnak. Az élénk színű, változatos formákban pompázó fajtákkal viszont gazdagíthatjuk a lakóterek esetleges monotóniáját. A szabályos alakzatú növényeket célszerű szimmetrikusan elrendezni, ugyanakkor izgalmas lehet egy-egy szabálytalanul elrendezett csoport is, ilyenkor a különféle méretek és formák közötti egyensúlyt kell jól eltalálni.

Ezek után dönthetünk arról, hogy milyen kaspót válasszunk. A hagyományos kerámia és rattan modellek mellett ma már az üvegszálas, vagy öntött műanyag kaspók divatja is hódit, az elképesztő szín és formai változatosságban, matt és fényes kivitelben egyaránt kapható darabok bármilyen igényt kielégítenek. Új színfoltot jelentenek a lézervágott mintákkal dekorált rozsdamentes acél, vagy a speciális felületkezelésű szövetből, filcből, vagy éppen gumiból készülő tárolók is, amelyek társaikhoz hasonlóan tökéletesen vízzáróak. Egyre elterjedtebbek a gondozást megkönnyítő önöntöző bélések, s a nagyobb edények esetében a mozgatást segítő, rejtett görgők pedig már szinte minden gyártónál alapkövetelménynek számítanak.

A legfontosabb, hogy a növény és tartója egymással harmonizáljon, s karakterükben, anyagukban, színükben illeszkedjenek a lakás egész berendezéséhez, hangulatához. Megéri alaposan feltérképezni a kínálatot, hiszen egy-egy élénk színű, meghökkentő formájú modell látványosan feldobhatja az enteriőrt, a fémesen csillogók hangsúlyozhatják az elegáns miliőt, a világítást rejtők pedig hangulatelemként sem utolsók. Köztudomásúan a matt típusok semlegesebb hatást keltenek, a fényesek viszont szinte vonzzák a tekintetet. A pasztellszínűek bármilyen térben jól mutatnak, az élénkebb darabok dinamikát csempésznek a helyiségbe. Állíthatunk egyetlen nagyobb kaspót a fókuszpontba, vagy több kisebb, különböző magasságú példányt is rendezhetünk kellemes csoportba.

Azt pedig, hogy a kaspó, a virágtartó mennyire fontos szelete a lakberendezésnek, mi sem mutatja jobban, minthogy a legnagyobb gyártók a legnevesebb formatervezőkkel és építészekkel közösen dobnak piacra látványos, szép, nemegyszer pedig meghökkentő darabokat és kollekciókat.

A növényfajták és a lakásstílusok összhangja – a konyháról se feledkezzünk meg

A növények kiválasztásakor is törekedjünk arra, hogy összhangban legyenek a lakás stílusával, és próbáljunk olyanokat beszerezni, amelyek illenek az enteriőr meghatározó karakteréhez. A modern stílusú, például hight-tech, minimalista lakáshoz nagyon jól illenek a kaktuszok, dracénák, euphorbiák, a gömbkoronás növények, illetve a szanzeviériák; ezekhez lehetőleg matt kerámia, vagy krómacél virágtartót válasszunk.

A klasszikus otthonba javasolhatók a különböző dieffenbachiák, a szobafikusz, vagy a kenciapálma, mázas kerámiában, rézedényben szépen mutatnak. A mediterrán és countrys karakterű enteriőrök remekül harmonizálnak az olyan ámpolnás növényekkel, mint az indás kőtörőfű, a csüngő csokrosinda vagy a viaszvirág; ezek különféle anyagedényekben tetszetősek. A fürdőszobában mindig elegáns az orchidea, a nappali eleganciáját fokozhatjuk néhány nagyobb méretű növénnyel, dekoratív a fikusz, a jukka, a pálma.

Ne felejtkezzünk el a manapság a nappalival, étkezővel összevont konyháról sem: például a díszpaprika, vagy a párnafű kiválóan mutathat itt, nem is beszélve a fűszernövényekről, amelyek nemcsak illatosak, de főzéskor nélkülözhetetlenek.

A klasszikus otthonba javasolhatók a különböző dieffenbachiák, a szobafikusz, vagy a kenciapálma, mázas kerámiában, rézedényben szépen mutatnak. A mediterrán és countrys karakterű enteriőrök remekül harmonizálnak az olyan ámpolnás növényekkel, mint az indás kőtörőfű, a csüngő csokrosinda vagy a viaszvirág; ezek különféle anyagedényekben tetszetősek. A fürdőszobában mindig elegáns az orchidea, a nappali eleganciáját fokozhatjuk néhány nagyobb méretű növénnyel, dekoratív a fikusz, a jukka, a pálma.

Ne felejtkezzünk el a manapság a nappalival, étkezővel összevont konyháról sem: például a díszpaprika, vagy a párnafű kiválóan mutathat itt, nem is beszélve a fűszernövényekről, amelyek nemcsak illatosak, de főzéskor nélkülözhetetlenek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.