BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az idén élesben elindítanák a MobilTárcát

Június végén lezárult a mobiltelefonos fizetést lehetővé tevő MobilTárca alkalmazás tesztelése, az elmúlt egy évben összesen mintegy 120 millió forint értékben fizettek az applikáció segítségével – mondta el Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján. A bankkártyák, illetve a különböző hűségkártyák integrálására alkalmas mobilalkalmazás tavaly júliusban indult tesztelése során összesen 41 fizetési és négyezer hűségpont tranzakció valósult meg a MobilTárca használatával. A próbaidőszak alatt 2500 üzletben fizettek az NFC technológiát (kis távolságú, vezetéknélküli kommunikáció) használó megoldással, és havonta átlagosan 9 alkalommal használták a tesztben résztvevők fizetésre az applikációt. Ez egyébként lényegesen magasabb érték, mint a bankkártyák esetében, a legfrissebb adatok alapján a hazai fogyasztók havonta 2,4-2,6 alkalommal fizetnek bankkártyával. Lemák Gábor hozzátette, hogy a tesztelésbe egy speciális kört vontak be, akik körében amúgy is magasabb volt a hajlandóság az alternatív fizetési megoldások alkalmazására.

A MobilTárca projekt különlegessége, hogy sikerült egy oldalra állítani a különböző érdekeltségű piaci szereplőket, ennek is köszönhetőek az eddigi eredmények – hangsúlyozták a tegnapi sajtótájékoztató résztvevői. A három mobilszolgáltató mellett az OTP Bank, a SuperShop és a MasterCard vett részt a kezdeményezésben, amely a mobilipar szereplőit tömörítő GSMA szervezet értékelése szerint a világ 10 legígéretesebb NFC-s mobilfizetési projektje között van. Jelenleg világszerte mintegy 230-240 hasonló jellegű tesztet végeznek

Bár a kísérleti időszak lezárult, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor történik meg a MobilTárca kereskedelmi bevezetése. Ahogyan a tesztidőszak alatt, úgy az éles induláskor is szorosan együttműködnének a mobilszolgáltatók, így várhatóan a három cég – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone – egyszerre indítja majd el. A piaci szereplők számításai szerint akár már idén megtörténhet a kereskedelmi bevezetés. A megoldás elterjedését nagy mértékben befolyásolhatja az érintésnélküli fizetést lehetővé tevő POS terminálok száma, illetve az NFC-s technológia alkalmazására képes okostelefonok mennyisége.Ez utóbbiban egyébként ugrásszerű növekedés várható, míg a múlt év végén 250-300 ezer ilyen készülék volt Magyarországon a mobilelőfizetőknél, addig jelenleg 400 ezer körül ez az érték, az év végére pedig 650-700 ezerre nőhet a számuk. Lemák Gábor várakozásai szerint a jövő év végére akár 1,5 millió NFC-képes mobiltelefon is lehet a hazai felhasználóknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.