BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyolcéves mélyponton a lekötött betétek állománya

Júliusban már mindössze 1,66 százalékos kamatot fizettek átlagosan a bankok a lekötött forintbetétekre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A lakosság a jelek szerint egyre kevésbé hajlandó vesződni azzal, hogy lekösse a pénzét.

A lekötött betétek állománya a múlt hónap végére 4120,5 milliárd forintra csökkent, ami 2006 októbere óta nem látott mélypont. A lakosság eközben 2518,9 milliárd forintot tart folyószámlán lekötetlenül, ami viszont történelmi csúcs közeli volumen.

Valószínűleg csak azért nem dőlt meg egyébként az idén áprilisban felállított történelmi rekord, mert a negyedik hónap legvégén technikai tényezők miatt a szokásosnál jobban feltöltődtek a folyószámlák. A május 1-jei négynapos hosszú hétvége miatt számos cég és intézmény utalta át április 30-án a májusi fizetéseket, járadékokat és egyéb juttatásokat, így a hónap végi egyenlegek a szokásosnál magasabbak voltak.

A forintbetétek már nem sokkal fizetnek többet, mint az eurósok. Az eurós lekötésekre júliusban csaknem 1 százalékot fizettek a hitelintézetek. A gyenge forint miatt viszont a devizalekötések sem kedveltek, az emberek inkább visszaváltják az eurót a magas árfolyam miatt.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.