BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödével csökkent a Richter nyeresége

Csökkent az első félévben a Richter nyeresége. A gyógyszergyár adózott eredménye 23,13 milliárd forint lett, ez 18,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Euróban számolva a forint gyengülése miatt még nagyobb volt a profitcsökkenés, megközelíti a 22 százalékot – derül ki a társaság féléves konszolidált jelentéséből. Az egy részvényre jutó eredmény így 124 forintra csökkent az egy évvel korábbi 154 forintról. Az üzleti eredmény forintban mérve 36,4 százalékkal csökkent 19,05 milliárdra. Az árbevétel is visszaesett a gyógyszergyártónál, 174,9 milliárd forintot tett ki az első hat hónapban, míg tavaly 177,9 milliárd forint volt a forgalom.

A magyarországi és az európai uniós értékesítés nőtt az idén, a hazai piacon 4,5, az unióban 9,5 százalékkal adott el több terméket a cég, mint tavaly. A magyarországi piacon a szabályozási rendszer érdemben nem változott az idén, a korábbi években tapasztalt csökkenést követően így a piac stabilizálódni tudott. Az orosz és ukrán piacon viszont komoly visszaeséssel szembesült a Richter, a forintban számolt 40 milliárdos oroszországi értékesítés 22,4 százalékkal maradt el a 2013-astól, Ukrajnában 20 százalékkal csökkent a forgalom 8,5 milliárd forintra. hogy az Szépen nőtt viszont a forgalom az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában.

Az értékesítés költségei az első félévben 67,9 milliárd forintot tettek ki, ez magasabb a tavalyinál. Az igazgatási és egyéb működési költségek valamelyest csökkentek 2013 első feléhez képest, kutatásra és fejlesztésre viszont többet költött a Richter, mint egy éve. A költségek között számolták el az Esmya immateriális eszközeire képzett amortizációt is 1,267 milliárd forint értékben. A fedezeti hányad az első hat hónapban 61,2 százalékosra csökkent, tavaly félévkor még 63,9 százalékon állt. Ennek oka az orosz és ukrán árbevétel csökkenése, a rubel leértékelődése, továbbá a nagy- és kiskereskedelmi árbevétel átlagot meghaladó növekedése volt a Richter szerint, amit csak részben kompenzált a más piacokon tapasztalt bevétel-növekedés és a forint euróhoz mért gyengülése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.