BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés a parlamentben: kimaradtak az adótörvények

Hosszú ülésekre készülnek a parlamentben a következő két hétben, az igazi meglepetést azonban ezúttal egy olyan terv jelenti, ami kimaradt a napirendi tervezetből.

Kimaradtak az adótörvények a parlament következő két hetének napirendi tervéből. Az adótörvényekről meglepő módon nem szavaznának a következő hetekben, hacsak jövő hétfőn nem rakja vissza a kormánytöbbség a napirendre ezt. Megkérdeztük a parlament sajtóirodáját, hogy mi az oka ennek a döntésnek, a válaszukra még várunk.

A 2016-os költségvetést, ahogy a kormány ígérte, valóban elfogadhatják már a nyáron, a tervek szerint június 15-én. A büdzsét megalapozó törvényekről már jövő kedden szavaznak.

A tervezet hosszúra nyúlt ülésekkel számol: jövő hétfőtől csütörtökig minden nap éjfél környékéig ülésezhetnek a képviselők, ebből keddtől minden nap reggel 8-kor kezdődne az ülés. A jövő pénteki és az azt követő hétfői ülésnap is hosszabb lenne, mint a szokásos.

Jövő hétfőn a szokásos interpellációs kör, majd az azonnali kérdések töltik ki a délután nagy részét. Utána négy ellenzéki javaslat tárgysorozatba vételéről tárgyalnak, vagyis várhatóan már kora este lesz, mire a többi vitát elkezdhetik. Aznap a bizottságok összegző módosító javaslatait beszélik át: szóba fog kerülni a bolgár-horvát-magyar-osztrák együttműködés, amellyel könnyebb lesz büntetni a külföldön közlekedési szabályokat megsértőket, jön a vita a pénzügyi közvetítőrendszer szabályairól, az iskolaszövetkezetekről, vagy épp egészségügyi és büntetőjogi törvények átírásáról. Az este legfontosabb törvényjavaslata persze, amelyhez a módosítókat megvitatják, a 2016-os költségvetést megalapozó csomag lesz. Összesen tizenhárom törvény módosítóin futnak át - szóba fog kerülni még a hungarikumtörvény, a biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája, a nemzeti környezetvédelmi program, a GVH szabályai, közlekedési törvények, valamint a közlekedési beruházások gyorsítása, valamint a megyei könyvtárak és múzeumok tulajdonának városi tulajdonba adása is.

Az igazi nagyüzem még így is csak kedden kezdődik. Az a nap is egy bizottsági módosító vitájával indul - igazságügyi tárgyú törvényeket írnának át ezzel. Utána szavazások következnek: az előző este megvitatott törvényjavaslatokon kívül az idei költségvetés átírásáról döntenek. Utána éjszakába nyúló viták kezdődhetnek: megindul a vita előbb a hadigondozásról szóló törvényről, majd a közbeszerzésekről és ezzel összekapcsolva az idei büdzsé újabb átírásáról. Utána vízgazdálkodási törvények, a rendvédelmisek szolgálati jogviszonyának szabályai, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény, az elektronikus hírközlés szabályai, valamint a világörökségi törvény kerül a képviselők elé.

Szerdán gazdasági javaslatokkal indulnak: az MFB-törvény átírása, az állami vagyonról szóló törvény módosítása, majd a magáncsőd, az iskolaszövetkezeti minimális bér vitája indul meg. Szintén tárgyalnak az Euratom egy tanácsi határozatának kihirdetéséről, a magyar-luxemburgi megállapodásról az adóelkerülés ellen, a számviteli törvény átírásáról, mezőgazdasági szervezetek szabályairól, szőlő- és bortermelési szabályokról, a mezőgazdasági támogatásokhoz kapcsolódó törvényről, valamint az Országgyűlésről szóló törvény nemzetiségeket érintő részeiről.

A csütörtöki ülést a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos törvényekkel kezdik, majd a 2017-es budapesti vizes vb-hez szükséges létesítményfejlesztésekről lesz szó. Utána az állami vagyont érintő törvényeket és a csődtörvény átírását vitatják meg, majd két környezetvédelmi és egy fogyasztóvédelmi törvény jön. Ezután az információs önrendelkezési jogról és a digitális átállásról szóló törvény módosításáról tárgyalnak, majd közlekedési órák jönnek: a veszélyes áruk szállításáról, a személyszállítási szolgáltatásokról, és a vasúti, valamint egyéb kötöttpályás közlekedésről szóló törvényeket beszélik át.

A pénteki ülésnap már rövidebb lehet egy kicsivel. Aznap a végrehajtási türvénnyel kezdenek, majd az Európa Tanács gyerekek szexuális zaklatása elleni egyezményéről tárgyalnak. Utána az éghajlatváltozási stratégia jön, majd a "kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról" szóló javaslatot beszélik át. Végül az egészségügyi alapellátásról, szociális törvényekről, és felsőoktatási szabályokról vitáznak.

Az ezutáni hétfő, június 15-e más lehet, mint a B-hetek szokásos egyetlen napja. A munka a 2016-os költségvetés módosító javaslatainak vitájával kezdődik, majd utána meg is szavazhatják a büdzsét. A szokásos kör a kérdésekkel, valamint az azonnali kérdésekkel csak ezután jöhet, végül az MSZP kérésére hétórás vitát tarthatnak az egészségügy helyzetéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.