BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egedélyezték az óriás sörüzletet

Egyesülhet a világ két legnagyobb sörgyártó vállalata, az Anheuser-Busch InBev és a SABMiller.

Pecsét került a megállapodásra: egyesülhet a világ két legnagyobb sörgyártó vállalata, az Anheuser-Busch InBev és a SABMiller. A 105,5 milliárd dollár értékű fúzió áldozatokat is követel. A legfontosabb, hogy a SABMiller megválik a MillerCoorsban lévő 58 százalékos részesedésétől, amelyért a 42 százalékkal rendelkező tulajdonostársa, az amerikai Molson Coors Brewing 12 milliárd dollárt fizet. A Miller nemzetközi üzletágát is eladják. A Molson Coors ezzel egy csapásra a második számú szereplő lesz az Egyesült Államokban, 25 százalékos piacrészénél csak az AB InBevnek lesz több (45 százalék). A Miller eladását az amerikai hatóságok szabták a fúzió előfeltételéül. A Molson Coors vezérigazgatója, Mark Hunter elmondta, hogy a SABMiller kivásárlását készpénzzel és hitelből finanszírozzák.

Az AB InBev bejelentette, hogy a részvényeit a johannesburgi tőzsdén is jegyezni fogják, az egyesített cég papírjaival még Brüsszelben és Mexikóban lehet majd kereskedni. Amerikai letéti jegyeiket New Yorkban jegyzik majd – írja a Bloomberg. Az egyesülés évi 1,4 milliárd dolláros költségcsökkentést hoz a cégek számára, igaz ennek jótékony hatásait csak négy évvel az ügylet zárása után élvezhetik. A befektetők viszont már most is, hiszen a fehér füst felszállása után a SABMiller árfolyama 1,3, az AB InBevé 1,1 százalékkal emelkedett.

A fúziós ajánlatot a SABMiller igazgatósága október 13-án egyhangú döntéssel fogadta el. Az AB InBev részvényenként 44 dollárt ígért, ez 50 százalékkal magasabb, mint a SABMiller a szeptember 14-i londoni záróára. Ez volt az utolsó békés kereskedési nap azelőtt hogy kiszivárgott a belga-amerikai söripari óriás felvásárlási terve. A SABMiller két legnagyobb tulajdonosa kevesebbet kap készpénzben: a dohányipari Altria és a Kolumbia leggazdagabb családja, a Santo Domingo klán 41,85 dollárt kap papíronként, emellé AB InBev-részvényekhez is jutnak. (Részesedésük 41,6 százalékos volt a SABMillerben.) Az alacsonyabb árnak prózai oka van, a cégek így tudják maximálisan kihasználni az eladás után igénybe vehető adókedvezményeket. 

Az egyesülő cégek adják a világ sörtermelésének 30 százalékát, s már nem lesz olyan kontinens, ahol ne lennének piacvezetők, vagy az első hely ne lenne elérhető közelségben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.