BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz kötelező tananyag a foci

Balogh Zoltán emberi erőforrások minisztere egy módosítási előterjesztést nyújtott be a kerettantervhez, aminek értelmében a labdarúgás bekerülne az általános- és középiskolai tantervbe, mint kötelező tananyag - írja az Origo.

Az iskolai labdarúgás kerettantervére vonatkozó előterjesztés egyből az első mondatában leszögezi, hogy fiúkra és lányokra egyaránt kötelezővé tenné a futballoktatást, méghozzá egyből az első évfolyamtól kezdve. A célok és feladatok felsorolásában  olyan megállapítások találhatók 6-7 éves gyerekekkel kapcsolatban, mint hogy „A legtöbb gyermek számára a labdarúgás egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával" - szemlézi az Origo a kormany.hu oldalon található "Kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról rendelkező előterjesztés tervezete” nevű dokumentumot.

Az előterjesztés évfolyamokra bontva, igen részletesen taglalja,
a heti két kötelező fociórán milyen tananyagot kell elsajátítaniuk a gyerekeknek. A hétéves kislányok például kénytelenek lesznek elsajátítani  a „védekezésben nyomásgyakorlás a labdás ellenfélre, valamint labdavesztés esetén a labda azonnali visszaszerzésére irányuló törekvés” rejtelmeit, de ezen kívül is számtalan olyan taktikai elemet sorol fel a tervezet, ami a felnőtt válogatottunknak is komoly gondot okoz - a cikk teljes egészében az Origo oldalán olvasható.

Az előterjesztett kerettanterv bevezetése opcionális az intézmények számára, a megjelent hírekkel ellentétben nem kötelező - közölte az Emmi. A sporthoz kapcsolódó kerettanterv része a lovaglás, a kajak-kenu, a vitorlázás, a bringázás és a labdarúgás is. A labdarúgás oktatását nem kötelező tananyagként építenék be az alap- és középfokú oktatási intézmények kerettantervébe, hanem speciálisan választható oktatási program lehetne az iskolák számára.

A labdarúgást a mindennapos testnevelés részeként vezethetik be az iskolák, ez az óraszámot nem növelné, a heti öt testnevelésóra keretében sportolhatnának a diákok ott, ahol ezt választják, ehhez ad tantervi segítséget a dokumentum.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.