BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Vonovia

Számottevő emelkedést mutattak a hétfői kereskedésben a kereskedelmi ingatlanok kezelésével foglalkozó német vállalat, a Vonovia részvényei, az árfolyam több mint 4 százalékot erősödött. A papírok emelkedését az fűtötte, hogy a német versenyfelügyelet engedélyezte a rivális Deutsche Wohnenre tett 14 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát. A Vonovia a piac legnagyobb szereplője Németországban, míg a Deutsche Wohnen a második. A Vonovia részvényei szeptemberben a német DAX indexbe is bekerültek, elsőként az ingatlanszektor cégei közül. A Vonovia ingatlanportfóliója 2005 és 2014 között nagyjából stagnált, 2014-ben viszont 45 ezer új bérlakás került a vállalathoz, idén pedig 149 ezer darabos portfólió lett a Vonoviáé. A cég értékesít is ingatlanokat, az utóbbi években évente jellemzően 3-7 ezer bérlakást adott el.


A nap vesztese: Abengoa

Jelentős esést produkált a tegnapi kereskedésben a spanyol energetikai nagyvállalat, az Abengoa árfolyama, a részvények több mint 7 százalékkal értékelődtek le. A társaság november végén fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett maga ellen, miután egy potenciális befektetője jelezte, hogy nem biztosítja a cég számára a további működéshez szükséges forrást. Friss hír, hogy a cég kidolgozott egy reorganizációs tervet, melynek részletei hétfőn láttak napvilágot, e szerint rövid távon 100 millió euró tőkére van szüksége, 2016 első negyedévében pedig további 350 millió euróra. Az Abengoa a tőkeszükséglet mellett jelezte, hogy agresszív eszközeladásokba kezd, és létszámleépítéseket is végrehajt. Ha nem sikerül megállapodnia a hitelezőkkel, akkor Spanyolország eddigi legnagyobb vállalati csődje jöhet. Az Abengoa világszerte mintegy 24 ezer embert foglalkoztat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.