Sok pénzt hoztak a magyar leányok

Három hazai nagybank – az Uni­Credit, a K&H és a Raiffeisen – anyacége is közzétette tegnap az előző év utolsó negyedére vontkozó eredményeit, illetve eredmény-előrejelzését. Közülük az olasz UniCreditét várta talán a legnagyobb érdeklődéssel a piac.

A mérlegfőösszege alapján piacvezető itáliai hitelintézet 13,6 milliárd eurós adózás utáni veszteségről számolt be, a teljes tavalyi évben pedig 11,6 milliárd euró lett a deficit. A gigantikus veszteség fő oka a nem teljesítő hitelportfólió miatti 8,1 milliárd eurós leírás volt, amihez hozzátevődött a bankmentő alapnak a feltöltési költsége is. Az eredmény nem lepte meg a befektetőket, az árfolyam csak enyhe mínuszba került a jelentés után. Sokkal nagyobb piaci reakciót váltottak ki az UniCredit egyéb erőfeszítései annak érdekében, hogy egészségesebbé tegye a tőkehelyzetét. A bank e hét elején indította el Olaszország történetének legnagyobb, 13 milliárd eurós részvénykibocsátási prog­ramját, emellett számos üzletágat is értékesített, például a lengyel Bank Pekaót vagy a Pioneer alapkezelőt.

A hazai leánycégre egyébként nem lehet panasz. A tegnap közzétett gyorsjelentés szerint a magyar UniCredit 173 millió  eurós nettó profitot termelt tavaly, 40 százalékkal többet, mint 2015-ben, bár az utolsó negyedév csupán 22 millió eurós nyereséget hozott. Az alacsony kamatkörnyezet a magyar bankoknak sem kedvez, a javuló gazdasági mutatókat viszont kihasználta a bank, az ügyfélhitelek állománya 8,2, a betéteké pedig 5 százalékkal nőtt 2015-höz képest.


A K&H anyacége, a belga KBC lényegesen stabilabb lábakon áll, 2016 utolsó negyedében 685 millió eurós nyereséget ért el, ezzel a teljes éves nettó profit 2,4 milliárd euróra hízott. A befektetők sem voltak különösebben csalódottak, az árfolyam keveset mozdult szerdához képest. A gyorsjelentés szerint a magyar leány is jó évet zárt. A K&H 130 millió eurós nyereséget hozott az idén, ebből 120 millió a bank, 10 millió pedig a biztosító érdeme volt. A bank valamennyivel kisebb profitot termelt tavaly, mint 2015-ben, a biztosító profitja viszont 67 százalékot hízott.

A Raiffeisen Bank International – a magyar Raiffeisen anyacége – a részletes negyedéves jelentését ugyan csak március közepén teszi majd közzé, de előzetes eredményeket már tegnap publikált. Ezek alapján a nettó nyereség éves összevetésben 22 százalékkal 463 millió euróra emelkedett. Valószínűsíthető, hogy a magyarországi leány is hozzájárult a javuló eredményhez, az első kilenc hónapban ugyanis az itteni operáció 48 millió eurós profitot termelt, három és félszer annyit, mint 2015 első kilenc hónapjában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.