BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden negyedik euró a klímavédelemé

A Világgazdaságnak megerősítették, hogy a korábbi számításoknál jóval nagyobb, akár 1000 milliárd euró feletti összeget is költhet a karbonsemlegesség elérésére tíz év alatt az EU.

Míg az uniós tagállamok többségében a költségvetési hiány lefaragása együtt jár az állami beruházások csökkenésével, addig az EU tagállamai között Magyarországon a legmagasabb, mintegy 6,4 százalék a közösségi fejlesztések GDP-arányos szintje. Bár Magyarország deficitje a legmagasabbak között van, a maastrichti kritériumok közt szereplő 3 százalékos feltételnek már 2011 óta megfelel. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a héten jelentette be, hogy felülvizsgálják a fiskális szabályokat.

A cél az, hogy a tagállamok költségvetésének megtervezésénél is kiemelt szerepet kapjon a gazdaság zöldítése, a fenntarthatóság és a digitalizáció, valamint a szabályok egyszerűsítésére is szükség lenne.

Fotó: Shutterstock

Szeretnék, ha az uniós forrásokhoz való hozzáférést összekötnék az országspecifikus ajánlásokkal, így erősebb ösztönző hatása lenne a betartásuknak. A bizottság országspecifikus ajánlásai elsősorban a magyar fiskális politika prociklikusságára vonatkoztak az elmúlt években, azonban a legutóbbi stabilitási és növekedési paktumban már közeledtek az álláspontok, így emiatt vélhetően nem kell lemondanunk uniós forrásról.

Az anticiklikus szabályok lefektetése mellett a beruházások növelésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni – egészítette ki az alelnök szavait Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos. A stabilitás megtartása és a gazdasági növekedés ismételt beindítása szerepelhet az új rendszer középpontjában, miközben az EU eddig szinte kizárólag a monetáris politikától várta a megoldást. A biztos leszögezte: az egyeztetések során

úgy kell a szabályokat kialakítani, hogy megelőzhetők legyenek azok a durva hibák, amelyek megakadályozzák a tagországokat egy jövőbeli válságra való felkészülésben.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.