BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kötelező visszaváltás: vannak még késlekedők és szabálytalankodók

Fordulóponthoz ért az italcsomagolásokra vonatkozó szabályozás július 1-jén: néhány kivételtől eltekintve már nem kerülhet forgalomba nem visszaváltható csomagolóanyag. Aki vissza akarja kapni a kötelező visszaváltási rendszerben palackonként fizetett 50 forintját, azt automaták és kézi visszaváltók tömege várja országszerte.

Az év eleje óta él, mától döntően minden arra kötelezettre kiterjed a kötelező italospalack-visszaváltási rendszer hatálya, de még mindig nincs minden sínen.

PR cikk kép
Várják az automaták a palackokat a kötelező visszaváltási rendszerben / Fotó: Mohu

Bár a 2024. július elsejei határidő után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet), azok, akik az utolsó pillanatban indították el a regisztrációt és a termékcsomagolásaik auditját, nem biztos, hogy július elejéig elbírálásban részesülnek. Mások is lehetnek, akik csak július elseje után regisztrálnak – ismertettük minapi cikkünkben az országos hulladékgazdálkodási rendszer működtetéséért felelő Mohu Zrt. válaszát.

Felpörög a kötelező visszaváltási rendszer 

A társaság által telepített automatákban napi négyszázezer betétdíjas palackot váltanak vissza a vevők, e szám napi több millióra nőhet a rendszer felfutása után. 

A június 30-án lejárt határidőt és az egyes felmentéseket egy kormányrendelet fogalmazta meg, vagyis maga a Mohu senkinek sem adhat attól eltérő haladékot, illetve felmentést.

Ugyanakkor azt tapasztalta, hogy egyesek sikeres termékaudit nélkül helyeznek piacra termékeket, emiatt bár a fogyasztó vásárláskor kifizeti az 50 forintos betétdíjat, mégsem tudja visszaváltani a palackot, amíg az azon lévő vonalkód a sikeres audit után nem aktiválódik. Viszont a korábbi csomagolásban lévő termékek forgalmazása, azaz gyakorlatilag árusítása nincs határidőhöz kötve, azok a szavatossági időn belül továbbra is szabadon értékesíthetők. Ezért a fogyasztó – különösen a lassabb forgási sebességű szeszes italok esetében – akár még több hónapig találkozhat nem betétdíjas palackokkal is a polcokon, ez teljesen szabályos.

Több kézi visszaváltó pontot szeretne a Mohu

A Mohu körülbelül négyezer automatával tervezett a visszaváltó rendszer felfutására, de már most háromezernél tart. Azokban a jellemzően kisebb boltokban, amelyekben nem fér el egy automata, kézi visszaváltásra van lehetőség. Jelenleg mintegy ezer ilyen pont működik, számukat a társaság négyezerre emelné, de ehhez a kisebb boltok önkéntes csatlakozására van szükség. Az automata telepítésére kötelezett – a Mohu által ismert – körülbelül ezerhétszáz kiskereskedő mellett mostanáig mintegy kétezer-háromszáz kisebb bolt regisztrált Reponthoz, és folyamatosan érkeznek az új regisztrálók.

A Mohu – bár nem jogszabályi kötelezettsége – a HoReCa (szállodás, éttermek, kávézók) szektorban a „pult mögött” maradó palackok házhoz menő begyűjtését és betétdíjuk megtérítését tervezi bevezetni. Teszteli a fesztiválokra vihető gépi visszaváltás mint önálló szolgáltatás lehetőségét is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.