BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félmillió gyereket ért el a zöldség-gyümölcs kampány

Az unió által 80 százalékban utófinanszírozott program során évi 150 millió forintot költenek a kampányra.

Közvetlenül mintegy félmillió embernek hívták fel a figyelmét a zöldség-gyümölcsfogyasztás fontosságára az Európai friss kalandok program keretében – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az uniós támogatással megvalósuló kampány során háromezer kilogramm zöldséget és gyümölcsöt osztottak szét a gyerekek között.

A program elsődleges célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség és gyümölcs fogyasztás mennyiségét

– hívta fel a figyelmet a köztestület elnöke. Emlékeztetett arra, hogy az Egyészségügyi Világszervezet adatai azt igazolják, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos szerepet játszik a gyerekek fejlődésében. Márpedig Magyarországon is csökken ezen ételféleségek fogyasztása. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyarok naponta csak 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt esznek, amely adattal az unióban az utolsók között vagyunk.

Fotó: VG

– A kampánnyal nem csak népegészségügyi célokat kívánunk támogatni, hanem hazánk agrárágazati törekvéseit is, ugyanis ha a jelenlegi fogyasztás mértékét napi 460 grammra sikerülne emelni, az önmagában 730 ezer tonna termelésbővülésre és több mint 100 milliárd forint új érték előállítására adna lehetőséget – fejtette ki Győrffy Balázs.

Fotó: VG

Kérdésünkre Sidlovits Diána, NAK kertészeti csoportvezetője elmondta, hogy az unió által 80 százalékban utófinanszírozott program során évi 150 millió forintot költenek a kampányra. Az Európai friss kalandok nevű programsorozat első évében eddig országszerte 15 települést érintett a Frutti és Veggi, a kampány két kitalált figurája. Összesen 14 ezer kilométert utazva ismertették meg a hazai terményeket a 6-14 éves kórú gyerekekkel. A kampányban hazai termelők felajánlásai révén 2400 kilogramm gyümölcsöt és 800 kilogramm zöldséget kóstoltattak a gyerekek között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.