Az állattenyésztési ágazatokban a fenntarthatósági célkitűzések várhatóan hangsúlyosabb szerepet fognak kapni az elkövetkező évtizedben mind a termelők, mind a fogyasztók körében – állapítja meg az Európai Bizottság. A globális járványügyi helyzet ‒ a Covid–19, valamint főként az afrikai sertéspestis ‒ sok bizonytalanságot okoz a hús világszintű keresletében. Az előrejelzések szerint az Európai Unióban az egy főre eső húsfogyasztás 2030-ra 1,1 kilogrammal 67,6 kilóra fog mérséklődni, ennek hátterében a fogyasztók táplálkozási és ételkészítési szokásainak változása, valamint a humán- és állategészségügyi kockázatok állnak.
Az EU juhhústermelése viszont várhatóan a jelenlegi 629 ezer tonna vágott-test-egyenérték körül marad a következő évtizedben is.
A termelés legnagyobb része továbbra is néhány EU-tagállamban összpontosul majd, várhatóan Spanyolország, Görögország, Franciaország és Írország állítja elő az EU teljes juhhúskibocsátásának több mint 50 százalékát.
Az EU juhhúsfogyasztása is stabil maradhat, és 668 ezer tonna vágott-test-egyenértékről ‒ a 2021–2022-es évekre prognosztizált kismértékű mérséklődést követően ‒ 674 ezer tonnára nőhet 2030-ra.
A fogyasztás a jelenlegi egy főre eső 1,3 kilogrammos szinten alakulhat 2030-ig, ez egy kilóval kisebb, mint a 2000‑es, és 0,4 kilóval marad el a 2010-es értéktől. Az EU-s juhhúsfogyasztás ‒ amelynek mértéke alacsonyabb, mint az egyéb húsoké ‒ kevésbé érzékeny az árváltozásokra, inkább a vallási ünnepekhez kapcsolódó keresleti viszonyok alakulása befolyásolja.
Az előrejelzés szerint az élő állatok exportja az EU-ban 59 ezer tonnáról fokozatosan 40 ezer tonnára csökken 2030-ig, ez a 2020-as értékhez képest 32,2 százalékos mérséklődés lenne.
A visszaesést elsősorban állatjóléti aggályok és az egyes kereskedelmi célpontoknál fellépő pénzügyi kockázatok okozhatják.
A juhhúsexportnál erős nemzetközi versenyre lehet számítani, mivel Ausztrália és Új-Zéland ‒ ezek együttesen a nemzetközi kereskedelem 80 százalékát fedik le ‒ várhatóan megőrzi erőfölényét a világpiacon.
Bár az EU továbbra is fontos exportcélpont marad, az előrejelzés szerint Ausztrália és Új-Zéland inkább a közelebbi ázsiai piacokra fog összpontosítani.
Míg Ausztrália előreláthatóan kitölti az EU új vámkontingensét, addig Új-Zéland termelési kapacitása valószínűleg nem lesz képes egyszerre kiszolgálni az ázsiai és az európai piacokat. Az EU jelenlegi 60 ezer tonna vágott-test-egyenértékű juhhúsexportja mindezek ellenére mintegy 8,3 százalékkal, 65 ezer tonnára fog emelkedni 2030-ra a prognózis szerint.
A juhhúsimport 156 ezer tonna vágott-test-egyenértékről 149 ezer tonnára fog mérséklődni, összességében azonban az EU juhhúsbehozatala is stabil marad, és jóval a vámtarifák teljes mennyisége alatt alakul.
A keresleti és kínálati ingadozások várhatóan jóval alacsonyabb húsárakat fognak eredményezni 2030-ig. A juhhúsnál a 2020-as csúcsot követően a többi ágazathoz viszonyítva alacsonyabb, mintegy 7,5 százalékos termelői árcsökkenés várható, de a megközelítőleg 2025-ig tartó árcsökkenés után, a 2025–2030 közötti időszakra az előrejelzés már az EU-s árak helyreállását vetíti előre. Kiemelkedő bizonytalansági tényező az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból, mivel erős hatást gyakorolnak az árakra a kivonulást követő új kereskedelmi kapcsolatok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.