Katasztrofális – ezzel a jelzővel illette az idei évet Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, amikor a VG az aszály apropóján a tógazdaságok helyzetéről érdeklődött. „A magyar mezőgazdaság legnagyobb vízfelhasználója és vízraktározója a halászat, amely körülbelül 300 millió köbméter vizet képes tározni. Ez a vízmennyiség azonban idén nem állt a rendelkezésünkre” – mondta. Ahogyan a búzatermelésben, a halászatban is kétfelé szakadt az ország, de itt fordítva, mert ebben az ágazatban a Tiszántúlon kisebb a baj. Ott ugyanis az 1960-as években kialakították a nagy vízellátó rendszereket, amelyekre rákötötték az akkor még intenzív öntözést és halgazdálkodást, és bár ezeknek a rendszereknek a karbantartása már vagy harminc éve nem elégséges, de működnek, és mintegy 1800 hektár halastófelületet ellátnak.
A Dunántúlon völgyzáró gátas rendszereket alakítottak ki,
itt a halastavak a szárazság miatt már második éve szenvednek rendkívüli vízhiányban, és kiszáradnak, elpocsolyásodnak
– mondta Lévai Ferenc. Mindkét régióra igaz, hogy érdemi rekonstrukciót az elmúlt harminc-negyven évben senki nem tudott végrehajtani, ez csak állami segítséggel lenne lehetséges.
Ez azért is fontos lenne, mert a halastavak funkciója nemcsak a haltermelés, hanem a természeti értékek őrzése is, az ökoszisztéma az erdőkön kívül csak vizes élőhelyi környezetben tartható fenn, a nagyüzemi mezőgazdaság által művelt területeken erre nincs lehetőség.
A halastavak most a víztározó kapacitásuk 60 százalékán telítettek. Egy egyméteres átlagmélységű halastóba egy évben hektáronként 15 ezer köbméter víz kellene, aminek körülbelül a fele elpárolog, illetve elszivárog a talajba. Ha a tavakban elegendő víz van, akkor az a talaj vízszintjét is megemeli, és a párolgás sem haszontalanul történik, hiszen jótékony hatással van a mikroklímára, és mérsékli az aszálykárokat.
Az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése is tartalmazza, hogy a halászati ágazatban ténylegesen felhasznált víz mennyisége 2021-ben meghaladta a 302 millió köbmétert. Ez azt jelenti, hogy egy hektárnyi üzemelt tóterületre átlagosan 11 649 köbméter vízfelhasználás jutott, vagyis – tette hozzá Lévai Ferenc – már tavaly is hektáronként csaknem 3500 köbméter hiányzott.
Szerinte a legfontosabb feladat az lenne, hogy a vízmegtartó kapacitásunkat növeljük, ehhez pedig ki kell kotorni a meglévő tározókat, tavakat.
A helyzetet némileg javíthatja, ha az Európai Bizottság elfogadja az Agrárminisztérium által július 14-én benyújtott, 2021–2027-es Magyar halgazdálkodási operatív program pluszt (Mahop Plusz). A Mahop Plusz keretében Magyarország számára a halgazdálkodás fejlesztésére a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 20,14 milliárd forint állhat majd rendelkezésre a következő időszakban, amelyet 2029 végéig kell felhasználnia. A keret felét lehetne technológiai fejlesztésre, innovációra, feldolgozásra, a tavak rekonstrukciójára, illetve újak építésére fordítani.
Lévai Ferenc szerint el kellene érni, hogy a halászati ágazat szereplőit is a többi mezőgazdasági ágazattal hasonló elbíráslás alá sorolják, és pályázhassanak például a Vidékfejlesztési program forrásaira. Az EU ugyanis a magyar – és több, tengerrel nem rendelkező tagállam – akvakultúráját az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra-alaphoz sorolta, ebben azonban nincsenek olyan források, amelyekre a hazai halászok pályázhatnának.
Az AKI adatai szerint egyébként 2021-ben halastó művelési ágban 29 594 hektár tóterület szerepelt a nyilvántartásában, ebből az üzemelt tóterület nagysága 25 937 hektár volt. Magyarországon az üzemelő halastavak 62 százalékán étkezési halat, 26 százalékán növendék halat tartottak.
Az elmúlt néhány évben általánosan elmondható, hogy a teljes tóterületnek mintegy 90 százaléka üzemelt, ez viszont 2021-ben 88 százalékra csökkent, és az előző évhez mérten közel 2,4 százalékkal kisebb területen folyt halgazdálkodás. Tóterület-rekonstrukciót mindössze 97 hektáron végeztek, ami a 2020-as évi 162 hektár tóterülettől mintegy 40 százalékkal marad el.
Az AKI jelentése megemlíti, hogy
a mezőgazdaság más ágazataihoz viszonyítva a halgazdálkodási szektorban a termelési folyamatok gépesítettsége igen alacsony és nagyrészt korszerűtlen.
Már a múlt évre is jellemző volt, hogy az aszály erősen befolyásolta a termelést. A szárazság okozta alacsony vízszint és a hirtelen felmelegedés miatti oxigénhiány halpusztulást okozott egyes régiókban, ezenfelül a halevő madarak és a hód által okozott károk is veszélyeztették a termelést.
A magyarországi tógazdasági haltermelés mennyisége 2021-ben 21,18 ezer tonna volt, 1 százalékkal maradt el az előző évitől, a visszaesés azonban regionálisan nagy különbségeket mutatott: a Dél-Dunántúlon például mintegy 30 százalékkal csökkent a termelés.
A tógazdaságokban előállított étkezési célú haltermelés 83,2 százalékát az étkezési ponty adja, amelynek a termelése 2021-ben 1,4, míg az étkezési korosztályú pontytermelés 5 százalékkal maradt el a megelőző évihez képest.
A zárt rendszerekben termelt hal mennyisége 5672 tonna volt, ellentétben a tógazdaságok teljesítményével az előző évhez mérten 7 százalékkal bővült. Az intenzív termelés 93 százalékát az afrikai harcsa termelése teszi ki, ezenkívül jóval kisebb arányban pisztrángot és tokféléket is tartanak. Egyre növekvő mennyiségben termelnek harcsát és süllőt is a zárt rendszerekben.
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás 2020-ban átlagosan 6,37 kilót tett ki, ami rendkívül alacsony az EU többi tagországához képest: 2019-ben ez az unióban 24 kilogramm körül volt, a világ átlagos halfogyasztása 21 kiló körül alakult.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.