BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb milliárdok érkeznek az agrártermelők számláira

Hamarosan megkezdi a Magyar Államkincstár az elmúlt évi mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetését, ami közel 14 milliárd forintra rúg – közölte az agrártárca.

Érdemes az agrártermelőknek a kockázatkezelési eszközöket igénybe venniük, ezt bizonyítják a klímaváltozás érezhető hatásai vagy a tavalyi történelmi léptékű aszályhelyzet – mutatott rá Nagy István agrárminiszter. 

20220802 Pér-MezőörsSzárazság, aszály, kevés eső.Képen: kukoricacső Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld 20220802 Pér-Mezőörs
Szárazság, aszály, kevés eső.
Képen: kukoricacső 
Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A tárcavezető kiemelte, hogy 

az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. 

Ennek egyik pilléreként a gazdák hosszú évek óta igénybe vehetik az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához nyújtott támogatást, amennyiben a Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben azt igénylik. A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítését is célzó, a biztosítások díjának egy részét fedező támogatást az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretéből biztosítja.

A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás éves keretösszege 2016-ban még 4 milliárd forint volt, azóta pedig folyamatosan és dinamikusan növekszik, így az elmúlt hét évben 100 ezer kérelemre több mint 37 milliárdot fizettek ki ezen a jogcímen. Az elmúlt évre pedig további több mint 23 ezer kérelemre csaknem 14 milliárd forint támogatást hagytak jóvá, amelynek a gazdák részére való kifizetését a Magyar Államkincstár hamarosan megkezdi.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.