Az elmúlt hetekben kilogrammonként 20 eurócentet emelkedve elérte a történelmi csúcsot jelentő 2,2 eurót a magyar élősertés-árakat is meghatározó német jegyzés. Erre az ugrásra önmagában az önköltség-növekedés már nem feltétlenül ad magyarázatot – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke. Az elmúlt évben a növekvő önköltségek határozták a sertéstenyésztők gazdálkodását, azzal együtt is, hogy az év végén a gabonaárak megtorpanása már a takarmányköltségekre is fékezőleg hatott. Ebből fakadóan az, hogy tavaly éves szinten közel 80 százalékkal emelkedett az élő sertés ára, önköltségoldalon természetes folyamat volt – magyarázta. Az elmúlt hetekben kialakult árszint pedig már az átlagos hatékonysággal dolgozó állattenyésztőnek is profitot biztosít.
Az áremelkedés oka inkább a sertésszám alakulásában keresendő. Bár a decemberi adatok még ismertek, az tény, hogy tavaly nagyon jelentős állománykorrekció ment végbe az EU-ban, vagyis számottevő mértékben csökkent a sertések száma – mondta Éder Tamás. Mindez annak ellenére történt, hogy az élősertés-árak éves alapon emelkedtek. A folyamat megértéséhez látni kell, hogy
az európai sertéspiacot több éve rendkívül szélsőséges ármozgások jellemzik, lefelé és fölfelé is.
Ez nagy bizonytalanságot okozott és okoz most is a tenyésztőknél, akik többsége egy hosszú, másfél éves időszakon keresztül a veszteséges termelés határán vagy éppen veszteséget termelve működött – emlékeztetett. Ezért normális piaci reakciónak tekinthető a termelés visszafogása – tette hozzá. Az a decemberi adatok ismeretének hiányában is valószínűsíthető, hogy az unió egészét tekintve valahol az 5–10 százalék közötti tartományban lehet az elmúlt évi sertésszámcsökkenés. Sőt, a jelentős termelőnek számító Németországban szinte biztos, hogy 10 százalék körüli állományfogyásról számolnak majd be. Ez pedig – úgy tűnik – már most meglátszik az élősertés-kínálatban is, a nagy vágóhidaknak pedig keresniük kell a disznót, ez tolhatta feljebb az árakat 20 centtel – mondta.
Az elmúlt évben nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában fogyasztáscsökkenést tapasztaltak. Ez egyrészt az árnövekedésre adott válaszreakció, másrészt pedig a Nyugat-Európában nagyon erős, az állattenyésztés egészével, illetve az állati eredetű termékek fogyasztásával szemben fennálló társadalmi nyomás hatása. Vagyis egyszerre van jelen két ellentétes irányú hatás; a keresletcsökkenés az árcsökkenést, az önköltség-növekedés pedig az áremelkedést támasztaná alá. Az most a Hússzövetség elnöke szerint sem tudható, hogy ebből középtávon mi jön ki, melyik piaci hatás válik dominánssá.
A várható áralakulás előre jelzéséhez a világpiaci helyzet sem ad sok kapaszkodót, ott is sok a bizonytalanság. Megoldást jelenthetne, ha Kína is nagyobb mennyiséget importálna, de ennek a jelei nem mutatkoznak.
A magyar piacot elemezve elmondható, hogy
a sertéshús és a húskészítmények árának növekedése elmaradt az általános élelmiszer-infláció mértékétől.
A teljes szektorra rendelkezésre álló legfrissebb adatok decemberiek, ezek pedig 45 százalékot meghaladó élelmiszer-inflációt jeleznek, miközben a sertéshús decemberi, szintén éves alapon mért fogyasztói áremelkedése nem érte el a 30 százalékot. Mivel a tavalyi év egészét nézve az élősertés-ár közel 80 százalékkal emelkedett, az energiaárak megsokszorozódtak, illetve tovább emelték a költségeket a munkabérnövekedések, a csomagoló-, valamint az adalékanyagok drágulása, s az ágazatnak a teljes költségnövekedést nem sikerült átvinnie a termékláncon. A fogyasztói árakat persze a sertéscombra meghatározott ársapka torzítja, és a húsipar átadási árai a bolti átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek, azok is messze elmaradnak az általános élelmiszeripari árnövekedéstől.
Veszteséges volt idén a sertéshizlalás, és ezt hamarosan a fogyasztók is megérzikA takarmány- és az energiaköltségek növekedése mellett munkaerőpiaci gondok is nehezítik a sertéstartók helyzetét, akik szerint a felvásárlási ár további növekedésére volna szükség. |
Kérdés, most melyik hatás fogja erőteljesebben befolyásolni a sertéstenyésztők döntéseit: a magas árak, amelyek logikusan állománynövekedéssel járnának, vagy az a hatalmas áringadozás, amely az ágazatot az elmúlt években jellemezte, megspékelve a keresletcsökkenéssel. A piaci bizonytalanságot jól mutatja, hogy a szintén rekordmagasba emelkedett malacárakból sem lehet egyértelmű következtetést levonni. Ugyanis azok egyszerre jelzik azt, hogy mégiscsak kedvet kaptak a hizlaláshoz a gazdálkodók, illetve azt is, hogy a kocaállományban is relatíve nagy csökkenés ment végbe, vagyis aki be akar állítani, az kisebb kínálattal találkozik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.