BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beruházásra buzdítja az agrárminiszter a magyar gazdákat

Megvannak a megfelelő források, a gazdálkodóknak lehetőségük lesz támogatást nyerni fejlesztéseikhez – mondta Nagy István agrárminiszter a négynapos agrárgép-kiállítás megnyitóján, a Hungexpón. A kormány biztosítja a feltételeket, és 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy megvásárolhassák a legmodernebb technológiákat.

A siker titka most az alkalmazkodás és a változás – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow nemzetközi kiállítás megnyitóján. „Ha versenyképesek akarunk lenni, nem úszhatjuk meg a fejlesztést” – nyomatékosította, egyben megköszönte a kiállítóknak, hogy elhozták a gépeiket, és megmutatják a jelenben a jövőt. Ahhoz ugyanis, hogy alkalmazkodni tudjunk, a kihívásoknak meg kell felelni, amihez pedig szükség van az új technológiákra is.

Nagy István agrárminiszter szerint a versenyképesség alapfeltétele a fejlesztés.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A miniszter elmondta, hogy a fejlesztésekhez a kormány biztosítja a feltételeket, és 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a gazdálkodók megvásárolhassák a legmodernebb technológiákat. Utóbbiaktól pedig azt kérte:

Merjenek beruházni!

A Legyél te is agrárgépész! programnak köszönhetően 2015 óta közel ötszörösére emelkedett az agrárgépész-szakiskolákba jelentkezők száma – mondta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elnöke. A szervezet egy tehetséggondozó program bevezetését is tervezi, amelyben a legkorszerűbb technológiákat teszik elérhetővé a fiatalok számára. Az idei kiállításra háromezer diákot várnak, akiknek a Megfosz és a Hungexpo biztosította az ingyenes belépést, és a kedvezményes utazásukat is támogatták. 

Harsányi Zsolt a gépek fejlesztési irányairól elmondta, hogy erős a zöldvonal, vagyis az olyan gépekkel kapcsolatos innováció, amely a környezet- és talajkímélő művelést és a kemikáliák visszaszorítását célozza. Emellett pedig a precíz, minél hatékonyabb, profitábilis munkát biztosító eszközök fejlesztése a fő irány. 

A mezőgazdaságban bő egy évtizede zajló technológiai forradalom, az okosmegoldások nemcsak a mezőgazdaság működését alakítják át, hanem magát az életformát is – mondta a megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. A hazai agrárium fejlődését azzal illusztrálta, hogy míg 2010-ben a magyar mezőgazdaság termelékenysége az uniós átlag 45 százalékán állt, ma már a 67 százalékán.

Az idei kiállítás egyébként az eddigi legnagyobbhoz, a tavalyihoz képest tovább nőtt: 38 ezer négyzetméteren közel 300 kiállító mutatja be termékeit, köztük a 14 országból érkezett 40 külföldi mind a nyolc pavilont elfoglalja.

Ganczer Gábor bejelentette, hogy idén decemberben új kiállítással jelentkezik a Hungexpo: a felmerülő igényeket figyelembe véve ANImashEXPO címmel szerveznek egy rendezvényt, amely speciálisan az állattenyésztés újdonságaira fókuszál majd.

A traktorvásárlásokban is meglátszott a terményárak mélyrepülése

Közel harmadával kevesebb új traktort helyeztek forgalomba tavaly Magyarországon. A pályázati pénzek hozhatják el a bővülést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.