BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pusztul a termés a Kisalföldön, a belvíz hatalmas területeket öntött el

A rengeteg csapadék miatt felgyűlt belvíz többhektáros táblákat öntött el Győr-Moson-Sopron vármegyében. Az őszi vetést kiöli a rengeteg víz. A gazdák szerint a helyzet kritikus. A területen az árokrendszer rendkívül rossz állapotban van, nem tudja elvezetni a vizet.

Kritikus a helyzet a Kisalföldön a belvíz miatt. A térségében az éves csapadékátlag duplája esett, és a következő napokban további esőzés várható.

DSC_5571_120201014 Bágyogszovát

Őszi munkák, betakarítások. Bágyogszovát termőföldjei, 

Képen: elöntött mezőgazdasági terület 

Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld20201014 BágyogszovátŐszi munkák, betakarítások. Bágyogszovát termőföldjei, Képen: elöntött mezőgazdasági terület Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs

A belvíz elöntötte a termőföldeket Győr-Moson-Sopron vármegyében. A helyi gazdák olyan hatvanhektáros táblákat is mutattak a Kisalfold portálnak, amelynek a fele vízben állt. A vízügyi szakemberek szerint már látszik a javulás egyes területeken, de továbbra is kritikus a belvízvédekezés a Rábca mentén, a Marcal mentén és a Kapuvár–Hanság belvízvédelmi szakaszon.

Az őszi vetések vízzel borítottsága eléri a harminc-negyven százalékot vármegyénkben, illetve a területek húsz-harminc százalékát be sem tudták vetni az őszi csapadék miatt

– mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Németh Gergely. A legrosszabb a helyzet a Rábaközben, a Hanság mentén, a Rába és a Marcal völgyében.

Németh Gergely elmondta, hogy az árokrendszer sok helyen nem volt képes ellátni a feladatát a rengeteg eső miatt.

Elsősorban az önkormányzati tulajdonban lévő árkok okozzák a gondot, ezt a helyzetet felül kell vizsgálni 

– tette hozzá.

Az őszi vetés jelentős része kipusztult, szükség van a pótlásra

A helyi gazdák arra számítanak, hogy az őszi vetésüket kiöli a rengeteg víz, ráadásul sok helyen nem is tudtak vetni a csapadék miatt. A tervek szerint az elvesztett termést kapásnövényekkel helyettesítenék, például kukoricával. Ehhez természetesen az kell, hogy az időjárás is kedvező legyen.

Több gazda azt mondta, hogy a problémán az árkok rossz állapota sem segített.

„Több helyen azt láttuk, hogy az árkok nincsenek kipucolva, ezért nem vezetik el a vizet, mert felteltek. Nálunk a Rábca folyó lenne a végső állomás, amibe belevezetik, de addig sajnos nem jut el. A belvíz sokkal kisebb károkat okozna. Siralmas, ahogy a tizennégy hektáros tábla teljes szintjében víz alatt van. Egy másik gazdatárs arra panaszkodott, hogy a hatvanhektáros vetésének fele odavan. Nekünk inkább a kaszálóink szenvedik a kárt” – erről egy acsalagi gazda, Szilágyi András beszélt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.