BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frisspiaci zöldség-gyümölcs fogyasztás: búcsút intettek az egészséges életmódnak a magyarok

A Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó adatai szerint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Az Európai Unióban is visszaesés figyelhető meg.

Jókora visszaesést jelez az Európai Unióban fogyasztott frissgyümölcs- és zöldségfogyasztás mennyiségében a Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó jelentése, amely a Consumption Monitor adatai alapján készült – írja honlapján a FruitVeB . Ez az év az orosz–ukrán konfliktus kitörésének idejére esik, és már az őszi hónapok vége felé egész Európára jellemző volt az infláció emelkedése és az energiaárak drágulása. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy az EU polgárai körében a napi zöldség-gyümölcs bevitel átlagosan 5,12 százalékkal csökkent.

zöldség-gyümölcs
Itthon is csökken a zöldség-gyümölcs fogyasztás / Fotó: Láng Róbert

Magyarország a napi, fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztásban az uniós rangsorban az alsó harmad tetején, a középmezőny alján helyezkedik el, 

de 2022-ben csaknem 10 százalékkal esett vissza a fogyasztás.

Ez igen jelentős csökkenés, ennél nagyobb mértékben csak

  • Portugáliában (mínusz 20 százalék, de nekik volt honnan visszaesniük),
  • Romániában (mínusz 20 százalék, de ők is az élmezőnybe tartoznak),
  • Spanyolországban (mínusz 13 százalék), és
  • Dániában (mínusz 10 százalék) 

esett vissza a fogyasztás.

A magyarországinál ugyan kisebb mértékben, de számottevően visszaesett a napi beviteli érték több európai tagállamban, így például

  • Németországban (mínusz 7,21 százalék),
  • Csehországban (mínusz 7,11 százalék),
  • Szlovákiában (mínusz 5,4 százalék), de
  • Franciaország (mínusz 4,71 százalék) 

sem úszta meg ezt az évet visszaesés nélkül.

Voltak azonban olyan országok is, ahol a mostoha gazdasági környezet ellenére tetemes növekedést hozott a 2022-es év:

  • Olaszország (4,9 százalék),
  • Litvánia (6,07 százalék),
  • Ausztria (2,93 százalék),
  • Szlovénia (7,73 százalék).

Általánosságban elmondható, hogy az Európai Unióban a friss zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának szintje tovább távolodott a WHO ajánlásában szereplő napi fejenként 400 grammos értéktől, és jelenleg a 350 grammot éri el.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.