BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évi tízmilliárdos támogatás segíti a szőlőtermelőket és a borászokat

Sok a kihívás a szőlő- és borágazatban, de a kormány partnerként segíti a változásokhoz való alkalmazkodást, amelyhez rendelkezésre állnak a támogatási keretek is.

Az idei évtől megnyíltak a KAP Stratégiai Terv forrásai a borágazat számára, amivel évente 10-11 milliárd forint válik hozzáférhetővé a szektorban – mondta a XII. Avasi Borangolás szakmai napon Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium Közös Agrárpolitika végrehajtásért felelős helyettes államtitkára. Emellett elérhetők a vidékfejlesztési támogatások is – tette hozzá. Az ágazat támogatására mintegy 112 millió euró áll rendelkezésére a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban.

Tovább folytatódhat a szőlő-bor ágazat fejlesztése / Fotó: Sóki Tamás / MTI

Folytatódik a magyar bor népszerűsítése – mintegy hatmillió euróból

Már megjelentek a szőlőültetvények szerkezetátalakításával kapcsolatos és a borászati beruházásokat segítő támogatási lehetőségek. 2024-ben újításként bemutatkozik majd az innovációs beruházásokat támogató pályázati lehetőség, amely segítségével egyrészt környezetkímélő csomagolóeszközök, másrészt új borászati vagy boralapú termékek jelenhetnek meg. Ez is illeszkedik a szemléletváltáshoz, a fenntarthatósághoz – jegyezte meg.

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy az agrártárca kiemelten kezeli a fogyasztók szélesebb körű elérését lehetővé tevő 

  • csökkentett alkoholtartalmú, vagy 
  • alkoholmentes borászati termékek előállítását és 
  • a környezeti fenntarthatóságot erősítő innovációs törekvések ösztönzését. 

Folytatódik a magyar bor népszerűsítése, a bel- és külpiaci jelenlétének erősítése: 

erre a célra is jelentős összeg, mintegy 6 millió euró áll rendelkezésre 2027-ig.

Az eredetvédelmi törvény megadja a keretet és ösztönzi az úgynevezett kezelő szervezetek létrehozását, amelyek felléphetnek az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők, illetve a hozzájuk közvetlenül kapcsolódó, szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megfelelő jogi védelmének biztosítása érdekében – ismertette Andréka Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára. Ezen túlmenően képesek tájékoztatási és promóciós tevékenységeket kidolgozni és végrehajtani, valamint bejegyzett elnevezés kereskedelemben való használatát nyomon követni és gazdasági elemzéseket készíteni. A kezelő szervezetek működésükhöz, illetve a felsorolt tevékenységük elvégzéséhez szükséges források megteremtése érdekében védelmi alapot hozhatnak létre törvényben meghatározott módon – részletezte az államtitkár.

Mélyrepülésben a magyar borexport, de itthon sikerült árat emelni

Nem éri el a háromszáz forintot az exportra kerülő magyar borok literenkénti átlagára.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.