BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őszi nagybevásárlás az alapoknál

Bő százmilliárd forint érkezett szeptemberben a befektetési alapokba, ezzel az év eleji szintre kapaszkodott vissza a portfóliókezelőknél fialtatott megtakarítások értéke.

Az élénkülő megtakarítási kedvnek köszönhetően 2,1 százalékkal 7643 milliárd forintra hízott a befektetési alapok összvagyona szeptember végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. Az eszközállomány értéke ezzel az év eleji szintre erősödött vissza, az alapok bő fél év alatt ledolgozták a február végi-március eleji tőkepiaci zuhanást.

A 158 milliárd forintos állománybővülés legnagyobb részét, 110 milliárd forintot az új lekötések adták, főként a részvény-, kötvény-, valamint az ingatlanalapokat vásárolták a megtakarítók.

A kora őszi szűkmarkú hozamok nyolc milliárd forinttal növelték a meglévő befektetési jegyek értékét, a devizapárok mozgása viszont ennél lényegesen bőkezűbben, 40 milliárd forinttal gyarapítottál a portfóliómenedzsereknél fialtatott befektetések értékét.

A részvényalapok 52 milliárd forint friss forrást szívtak fel, a hozamok azonban ezúttal nem emelték a megtakarítások értékét, a piaci korrekció ugyanis kioltotta a devizamozgások kedvező hatását.

A 4,3 százalékos gyarapodás révén 1282 milliárd forintra emelkedő záróállomány ezzel együtt is új történelmi csúcsot jelent.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A kötvényalapokból ezúttal 40 milliárd forintot táraztak be, ez az eddigi legmagasabb vásárlási volumen idén.

Az árfolyamváltozásokkal együtt 3,6 százalékkal gyarapodott a kategória összvagyona, a hónap végén ezzel már 1485 milliárd forint pihent ilyen eszközökben, ami három és fél éves rekordnak felel meg.

Folytatódott az ingatlanalapok helyreállása is. A kategória egyre népszerűbb a befektetők körében, szeptemberben már idei értékesítési csúcsot jelentő, 31 milliárd forint friss forrás érkezett ide.

Az árfolyamnyereség és a hozamok tovább növelték a legnagyobb kategória összesített eszközértékét, ami 2,2 százalékkal gyarapodott, és az időszak végén 2211 milliárd forint tett ki.

A vegyes alapok kisebb, nyolc milliárd forintos tőkekiáramlást szenvedtek el, miközben a hozamok sem alakultak kedvezően. A devizanyereség azonban ellensúlyozni tudta ezek hatását, a kategória összvagyona így nem változott érdemben. Hasonló folyamatok zajlottak le a legapróbb, mindössze 58 milliárd forintot kezelő pénzpiaci alapoknál is. A hozamemelkedés révén kismértékben nőtt a származtatott alapok vagyona, míg a garantált alapok szerény csökkenést regisztráltak a visszaváltások miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.