BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

10 trükk a tuti állásszerzéshez

Ha éjjel arra riadunk fel, hogy másnap reggel dolgozni kell mennünk, hogy nem szeretjük a kollégáinkat, utáljuk a főnökünket, nem bírjuk elviselni az irodánk színét vagy a székünk formáját, akkor érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson – állítja Csík Klára. A Karrier és Stílus Tanácsadó Kft. ügyvezetője lapunknak kiemelte, minden állásinterjú vizsga is egyben.

Ráadásul sok cég kiválasztási procedúráját nehezebb végigcsinálni, mint az egyetemi felvételit, könynyebben célba érhetünk azonban, ha bizonyos szabályokat betartunk. Nem elég, ha a jelölt szakmailag mindent tud, ha megvan a megfelelő végzettsége, ha több nyelven is beszél, a legnagyszerűbb szakmai kvalitásokkal megáldott embernek is érdemes hangsúlyt fektetni a külső és a belső összhangra. Így az ápolt külső, az alkalomhoz illő öltözet és viselkedés is alapkövetelmény. Sokat elárul a jelöltről, ha például lenőtt a haja vagy gyűrött ingben, foltos nyakkendőben jelenik meg.

A ruhánk színének is lehet üzenete, ezért Csík Klára nem ajánlja a harcos pirosat vagy a gyászos feketét. Férfiaknál jó hatást kelt az elegáns ing, öltöny és nyakkendő, míg hölgyeknél a fehér blúz, a nem túl mély dekoltázs, illetve a megfelelő hosszúságú szoknya lehet a befutó. A szakember felhívja a figyelmet a szemkontaktus és a mosoly szerepére is, hiszen ezek magabiztosságot, pozitív kisugárzást kölcsönöznek arcunknak. Kínosan kell ügyelni arra is, hogy mindig a kérdésre válaszoljunk, s várjuk meg, milyen hatást váltunk ki a beszélgetőpartnerünkből. Nem szerencsés egyszavas válaszokat adni, de az is visszaüthet, ha már az első alkalommal túl bőbeszédűek vagyunk.

Csík Klára hangsúlyozza: készüljünk fel az ambícióinkra, terveinkre, fejlesztendő területeinkre vonatkozó kérdésekre, és ne ígérjünk olyat, amit később biztosan nem tudunk teljesíteni. Legalább ilyen fontos, hogy álláskeresőként mennyire ismerjük a cég által forgalmazott termékeket, a nyújtott szolgáltatásokat, illetve ne csak nyelvvizsgánk legyen, de az adott nyelven el is tudjuk mondani az önéletrajzunkat. A tanácsadó hozzáteszi: ha valamit nem értünk, érdemes viszszakérdezni, azonban a túl sok kérdés veszélyes is lehet, ugyanis azt a látszatot keltheti, hogy egyáltalán nem bízunk önmagunkban.

Tíz jó tanács álláskeresőknek, munkahelyváltóknak

1. Külső és belső összhang

2. Alkalomhoz illő megjelenés

3. Szemkontaktus

4. Mosoly

5. A kérdésre válaszoljunk

6. Készüljünk fel bizonyos témákra

7. Teljesíthető ígéretek

8. A cég profiljának ismerete

9. Nyelvtudás

10. Magabiztosság

2. Alkalomhoz illő megjelenés

3. Szemkontaktus

4. Mosoly

5. A kérdésre válaszoljunk

6. Készüljünk fel bizonyos témákra

7. Teljesíthető ígéretek

8. A cég profiljának ismerete

9. Nyelvtudás

10. Magabiztosság -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.