BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan a Mercedes-megállapodás!

Nyolcszáz millió eurós befektetés és közel 2500 új munkahely teremtése után 2010-ben legördül a kecskeméti futószalagról az első Mi Mercink.

A Daimler AG, a magyar kormány és Kecskemét képviselői 2008. július 23-án írták alá a Mercedes-Benz új kecskeméti gyárának létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást, amelyet azonban az ősszel még véglegesíteni kell - derül ki az ITD közleményéből. A kormány külön jogszabálycsomaggal is támogatja a Daimler beruházását, ennek keretében például meggyorsítják az új Mercedes-Benz gyár felépítéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást.

A megállapodás az engedélyeztetési eljárás mellett kitér a földterület megvásárlására és a körülbelül 400 hektáros gyárterület fejlesztésére is. A további tervek között szerepel a gyárhoz vezető vasúti kapcsolat kialakítása és elérési út építése is az M5-ös autópálya közeli csatlakozó szakaszához. Ez utóbbi azért is különösen fontos, hiszen része az európai 75-ös észak-déli útvonalnak, és Budapestről Kecskeméten át vezet a szerb határig.

A beruházás előkészítésén – így a szükséges engedélyeztetési eljárásokon is – a Daimler AG, Kecskemét és az ITD Hungary közösen dolgoznak. A projekt-előkészítés kiterjed a szakképzésre, a beszállítói háttér megteremtésére illetve a gyár tervezésével és kivitelezéssel kapcsolatos munkálatokra is. A vállalat rastatti üzemével szoros gyártási hálózatban működő új, prémium kategóriás autókat előállító magyarországi gyár létrehozásához, a Mercedes-Benz összesen 800 millió eurót fektet be, és közel 2500 új munkahelyet teremt. 2010-től kezdődően a jelenlegi A- és B-osztályú Mercedes gépkocsik utódai gurulnak majd le a kecskeméti gyár futószalagjairól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.