BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betegség és horror nettó eredmény a Richternél

Horror nettó eredményt tett közzé a Richter 2008 második negyedévére vonatkozóan, amely konszolidált (csoport) szinten több, mint 50%-kal múlta alul a konszenzust és a mi becslésünket is - írja a Cash Flash az elemzésében

Az eltérés legfőképp abból fakadt, hogy a piac alulbecsülte az euróban denominált vevő és rövid távú követelések nyilvántartott (bekerülési) értékét. Azonban, ha eltekintünk a nem realizált pénzügyi veszteségektől, a működésnek sem örülhetünk túlságosan, mivel a bruttó fedezet 2%-kal, míg az üzemi eredmény 7%-kal lett kisebb a konszenzusnál, igaz a teljes árbevételt eltalálta a piac.

A volumenekkel talán még nem is lenne nagy baj az éves terveket nézve, bár az első negyedév dinamikájához képest itt is lassulás érzékelhető. > Némi szépségtapasz, hogy a magyarországi értékesítés csökkenésének üteme, ha hajszállal is, de 10% alá került kiszűrve a Medimpex üzlet hatását (előző negyedévben 14.3%-os visszaesés volt).

Másrészt júliusban újabb gyógyszerár-csökkentések következtek be, ami a harmadik negyedévre sem jelent túl sok jót a hazai értékesítést tekintve.

Mind az EU, mind a FÁK export növekedési üteme 10% körülire mérséklődött a tárgyidőszakban euróban kifejezve az előző negyedév jóval magasabb számairól, ám ezzel a feltevéssel éltünk is, ez többé-kevésbé megegyezik az éves tervekkel is. A nyugat-európai exportot a generikus piacon érzékelhető verseny lassítja és az árréseket is rontja, míg Oroszországban főleg a 2007 végi nagykereskedelmi készletezésnek tudható be a fogamzásgátlók forgalmának csökkenése.

 Az USA-ban a vártnál valamivel nagyobb visszaesés (-22%) következett be részben az erős verseny, az érett szakaszba lépő termékek árcsökkentései és a gyenge dollár miatt. > Működést tekintve nem túl kedvező üzenet a vártnál kisebb bruttó fedezet és az éves bázison 3%-kal visszaeső üzemi eredmény, hiszen az átlagos forint-euró árfolyamban nem történt érdemi változás, a forint csak a periódus végére erősödött be. Viszont a fordulónapi forinterősödés gallyra vágta a pénzügyi tételeket, ráadásul fedezeti ügyletek sem tudtak kompenzálni, mivel az első negyedév óta nem nyitottak ilyen célú pozíciót.

Ez a Richter-nél tudatos volt, ami ebben az esetben kivételesen kevésbé szerencsés, mint az Egis "ötletszerű" fedezeti politikája. Tanulság, hogy egy exportáló cégnek soha nem szabad Fortuna szelére bízni a devizaárfolyamok bolyongását! 

A nem realizált majd 6 milliárdos pénzügyi veszteség több, mint fele a vevőkövetelések, kisebb, de szintén jelentős része egyéb devizás tételek átértékeléséből fakadt.

Ráadásul - ahogy korábban már megjegyeztük – a második negyedév óta az átlagos forint euró árfolyamban közel 10%-os felértékelődés történt, ami – ha minden így marad – az év hátralévő részére a most nem realizált pénzügyi veszteséget a működés majd ténylegesen el is szenvedheti. Ennek tudatában egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy a konszolidált EPS konszenzus a korábbi 2300 forintos szintekről mélyen 2000 forint alá csökken majd, ami a részvény komolyabb átértékelődését vonhatja maga után rövid távon.

Pillanatnyilag nem látunk olyan gyógyírt, ami megmenthetné a papírt a 30,000 ezres szintek tesztelésétől akár nagyon rövid távon. Mindenesetre kíváncsiak leszünk a menetrendszerűen kora délelőtti sajtótájékoztatóra, ahol az éves terveket is érinthetik. A negyedéves gyorsjelentés és a pillanatnyi forint euró árfolyam tükrében fenntartjuk rövid távra vonatkozó ELADÁS ajánlásunkat - olvasható a jelentésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.